Het voorstedelijke treinnetwerk in Brussel komt stilaan van de grond. Het aantal Brusselaars dat gebruik maakt van die S-treinen is op drie jaar tijd gestegen met 44 procent. Vooral in het weekend wordt het voorstadsnet van de NMBS steeds vaker gebruikt.
S-treinnet komt van de grond in Brussel
Sinds 2015 werd het treinaanbod in het kader van het Gewestelijk Expresnet - het zogenaamde GEN - uitgebreid onder het label S-net. Weinig Brusselaars leken aanvankelijk gebruik te maken van de S-treinen, maar de promotie van het aanbod wierp zijn vruchten af.
Drie jaar later ziet de wereld er helemaal anders uit, zo blijkt uit cijfers die de krant La Dernière Heure opvroeg en bevestigd worden door de NMBS. Het aantal gebruikers van het S-net in Brussel is gestegen met 44 procent. Op weekdagen bedraagt de stijging 29 procent, op zaterdag 64 procent en op zondag 44 procent. Het aantal Brusselse gebruikers is verdubbeld.
Weinig gevulde treinen
Ook de frequentie gaat jaarlijks met 4,7 procent omhoog. De inkomsten die gehaald worden uit het Brussels voorstedelijke netwerk nemen elk jaar met gemiddeld 7 procent toe. "De mensen begrijpen steeds beter dat verplaatsingen in Brussel sneller zijn met de trein dan met de auto", zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
Er is echter nog veel ruimte tot verbetering. Zo zijn de S-treinen gemiddeld maar voor dertig procent gevuld. "De communicatie errond moet nog verbeterd worden", erkent Bellot. Intussen blijft het ook wachten op een gemeenschappelijk vervoersbiljet over alle Brusselse netten.
Uitbreiding van S-aanbod
Het S-aanbod bedient 34 stations in het Gewest, en dat via 12 treinverbindingen. Meer dan de helft van deze stations tellen drie of meer treinen per uur, in beide richtingen. Een groeiend aantal van deze stations telt in beide richtingen al vier stops per uur, aldus de NMBS.
Los van de vijf grote Brusselse stations (Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Brussel-Schuman en Brussel-Luxemburg) waar ook de IC-treinen halt houden, is het aantal stops van de S-treinen in de Brusselse stations tussen 2014 en 2017 met 35 procent gestegen.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , S-treinen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.