Na felle protesten werden de Schaarbeekse Good Move-plannen voor de Berenkuilwijk vorig jaar tijdelijk on hold gezet. Nu willen schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) en het gemeentebestuur een nieuwe poging wagen. “Deze noodgedwongen tussenperiode was zeker niet verloren. De contacten met de buurt zijn intussen fel gegroeid.”
Schaarbeek hervat Good Move-plannen met burgerpanels: 'Ik ben hoopvol'
Het was in oktober vorig jaar nog dat het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move de Berenkuil in Schaarbeek deed overkoken. Actievoerders ontmantelden verkeersfilters, haalden paaltjes uit de grond en sleepten verkeersborden weg. De gemeente liet daarop weten het circulatieplan aan te zullen passen en het mobiliteitsplan belandde in de ijskast.
Tot komende zondag 4 juni, want dan wil het gemeentebestuur Good Move nieuw leven inblazen. “Dat zal in twee fases gaan”, legt schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) uit. “Eerst zullen, vanaf deze zondag, vier openbare vergaderingen worden georganiseerd met buurtbewoners uit de wijk. Daar zullen geen politici bij aanwezig zijn omdat we echt willen dat burgers onderling het gesprek kunnen aangaan. “ Wel werd het communicatiebureau Dreamocracy aangesteld om te modereren en om de notulen te maken.
Over hoe het idee van de burgergesprekken in de praktijk zal uitpakken, heeft de schepen nog geen idee. “We hebben iedereen uitgenodigd met onder meer flyers van deur aan deur, maar ik ben echt benieuwd hoe het gaat lopen. Ik zou veel geven om een vlieg te zijn bij die gesprekken.”
Loting
In een tweede fase zal dan in september een burgerpanel geloot worden uit de bewoners van de wijk. Zij zullen aan de slag gaan met de resultaten van de openbare vergaderingen. Als alles goed gaat, is het dan tenslotte in oktober de bedoeling om nieuwe besluiten af te kloppen en al in november verdere stappen te kunnen ondernemen.
Of die stappen ook 1 op 1 zullen overeenkomen met wat het burgerpanel zal hebben afgeklopt, is nog koffiedik kijken. “We zullen ons zeker niet kunnen permiteren om een totaal andere richting in te slaan, maar anderszijds ligt de uiteindelijke beslissing en de verantwoordelijkheid wel nog steeds bij de bestuurders”, aldus schepen Byttebier.
Communicatie
Wel is alvast duidelijk dat Schaarbeek een situatie zoals afgelopen najaar kost wat kost wil vermijden. Het gemeentebestuur zette daarom opnieuw alles op alles voor een goede communicatie met de buurt om iedereen uit te nodigen.
“We zijn daar ook echt in gegroeid”, aldus Byttebier. “In de eerste fase in de Azaleawijk was het nog volop uitproberen, maar in de Berenkuilwijk ben ik drie keer op stap geweest om met de handelaren in de buurt te gaan praten en hebben we op het Paviljoenplein ook drie keer een feesttent opgezet om daar te spreken met iedereen die passeerde. De boodschap aan de wijk is dan ook: we laten julie niet los en blijven proberen.”
Volgens Byttebier was de tijd dat Good Move in de Berenkuilwijk noodgedwongen on-hold stond bovendien niet helemaal verloren. “Er waren zeker fases dat we zelf echt ongerust waren en ons afvroegen of de situatie nog zou escaleren. Dat was ook de periode waarvan de foto’s toen ongeveer de wereld rond zijn gegaan. Maar inmiddels zijn de persoonlijke contacten met de buurt wel fel gegroeid en kennen we elkaar al een pak beter. Dat stemt mij hoopvol.”
Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Good Move , Berenkuilwijk , Adelheid Byttebier , burgerparticipatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.