Van den Brandt: 'Vandalisme is geen basis voor dialoog'

JDK
© BRUZZ
26/10/2022
Updated: 26/10/2022 16.06u

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) veroordeelt het geweld tijdens de protesten in Schaarbeek naar aanleiding van het nieuwe circulatieplan in de Berenkuilwijk. "De boel kort en klein slaan, is niet de oplossing." De politica adviseert de gemeente wel om de dialoog met buurtbewoners open te houden.

Ondanks de protesten van de afgelopen weken heeft Van den Brandt een "blijvend vertrouwen in de lokale besturen en in de doelstelling van Good Move", laat ze weten in een telefonische reactie aan BRUZZ. “We besteden de uitvoering van het circulatieplan volledig uit aan de gemeentebesturen, die kennen namelijk het sociaal weefsel van de gemeente of individuele wijken het best.”

De minister ziet het, ondanks alles, nog goedkomen, maar is kwaad op PVDA en MR. “Een aantal politici die mee op straat stonden, hebben gekozen om de menigte op te hitsen. Dat kan niet. Vandalisme moet altijd veroordeeld worden. Het is geen basis voor dialoog”, klinkt het.

“Circulatiemaatregelen zijn niet gemakkelijk, maar het belangrijkste is dat de veiligheid en rust kan wederkeren nu.”

Fase 1 en 2 van het circulatieplan in Schaarbeek zijn wél vlot verlopen, benadrukt de Groen-minister. Mits enkele kleine wijzigingen zal de gemeente dus voet bij stuk houden, hoopt ze. “De basis van het Good Move-plan moet aanwezig blijven: veiliger en minder verkeer, schonere lucht en vooral meer groene ruimte voor iedereen.”

Verbeterpunten

De minister merkt op dat de eerste maanden altijd overal moeilijk zijn. Ze moedigt de buurtbewoners niettemin aan om feedback te blijven geven. “Er zijn verschillende voorbeelden in Brussel waar inzetten op dialoog zijn vruchten afwerpt, en de voordelen van Good Move versterkt. Uit die wijken moeten lessen getrokken worden." Een voorbeeld: op de Dansaertstraat werden de lichten opnieuw afgesteld, daardoor zou de druk op het verkeer in de wijk afnemen.

Volgens Van den Brandt zijn er wel voldoende informatiemomenten geweest voor de buurtbewoners, “maar de communicatie tijdens de effectieve invoering van het plan kon beter", erkent ze. De minister verwijst daarmee naar de stewards die aanwezig waren bij de invoering van het plan in het historisch centrum van Brussel. Toch is het niet zo eenvoudig: Stad Brussel speelt in een andere categorie qua (financiële) middelen, beseft ze. “Het een uitdaging voor het Gewest om elke gemeente op de juiste manier te begeleiden.”

De minister hoopt tot slot dat het "onaanvaardbare gedrag" van de betogers niet overwaait naar andere Brusselse gemeenten. “Er is heel veel onzekerheid bij de mensen, maar dat is allesbehalve een legitimatie voor geweld. De boel kort en klein slaan, is geen oplossing.”

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Good Move , Good Move-plan , Elke Van den Brandt , circulatieplan , protesten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni