Het nieuwe afgescheiden fietspad langs de Vilvoordsesteenweg is maandagochtend ingehuldigd met een symbolische boomplanting. Het gaat om een deel van de fietssnelweg langs het kanaal, die ook deel is van een interregionaal en Europees netwerk van fietsverbindingen. De aanleg gebeurde door Brussel Mobiliteit, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Vernieuwde fietssnelweg Vilvoordsesteenweg ingehuldigd
Het fietspad tussen langs de Vilvoordsesteenweg, tussen de Budabrug en de cruiseterminal aan de Meudonstraat, is heraangelegd tot een aangenamere fiets- en wandelroute van 1.200 m². Voor de werken moesten voetgangers en fietsers dezelfde – vrij smalle – ruimte delen. Een rij van meer dan honderd bomen en meer dan duizend struiken werd aangeplant om te vergroenen en een natuurlijke buffer te vormen tussen de autoweg en het fietspad.
"We willen vergroenen en dit is een goed voorbeeld van hoe we dat doen. Het is veel aangenamer om naast bomen te fietsen dan naast muren en het verhoogt de veiligheid," vertelt mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).
Maximumsnelheid verlaagd
Om de veiligheid te verhogen, werd de maximumsnelheid op de Vilvoordsesteenweg verlaagd naar 50 km/u. Bij de vernieuwing van de straatverlichting werd aan de kanaalkant gekozen voor verlichting die 's nachts dimt en automatisch aanschakelt wanneer er voetgangers of fietsers langskomen. Er werden ook zitbanken en vuilnisbakken geplaatst.
De volgende stap is nu het verbeteren van andere stukken van de fietsroute, meer richting het centrum van Brussel. Daarvoor staan drie passerelles ingepland om de kruispunten Van Praet, Jules de Trooz en Sainctelette te vermijden. Er is een bouwvergunning aangevraagd voor de werken, voor de passerelle onder Jules de Trooz is het openbaar onderzoek momenteel bezig.
Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Mobiliteit , kanaal , Vilvoordsesteenweg , Elke Van den Brandt , fietspad , fietssnelweg , vergroening