De NMBS heeft een nieuwe campagne gelanceerd tegen de agressie op trein- en stationspersoneel. De spoorwegmaatschappij kreeg vorig jaar 1.900 meldingen binnen van dergelijke agressie. Met affiches in de stations en een fluitconcert donderdag in de hal van het station Brussel-Noord, in aanwezigheid van ministers Vincent Van Quickenborne, Annelies Verlinden en Georges Gilkinet, wil de NMBS meer respect vragen voor haar personeel.
Vijf agressiegevallen per dag tegen treinpersoneel: NMBS start campagne
Het trein- en stationspersoneel van de NMBS werd de afgelopen twee jaar steeds vaker het slachtoffer van agressie. In 2022 kreeg de spoowegmaatschappij 1.900 meldingen binnen. Dat zijn er gemiddeld vijf per dag.
In 2021 ging het om gelijkaardige cijfers, zowat 60 procent meer meldingen dan in 2019. De trend zet zich bovendien ook dit jaar door. In januari 2023 was er sprake van 50 procent meer agressiegevallen dan in januari van vorig jaar.
De campagne roept mensen op tot meer respect voor het spoorwegpersoneel. Tot half maart zullen in de treinstations affiches en digitale borden te zien zijn met het gezicht van personeelsleden die al het slachtoffer werden van agressie.
Het gebroken glas waar ze achter staan, staat symbool voor het geweld en de impact die dat op hen heeft. Het beeld zal ook te zien zijn in de treinen en in de krant Metro. Donderdag gaven in het station Brussel-Noord een aantal NMBS-medewerkers in naam van de 17.000 personeelsleden een fluitconcert tegen agressie.
De sensibilseringscampagne maakt deel uit van een bredere aanpak van de NMBS tegen agressie. Zo zal Securail sterker inzetten op de controle van vervoersbewijzen. De NMBS werft in 2023 meer dan honderd Securail-agenten aan om de aanwezigheid in de stations en de treinen op te drijven.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , NMBS , Georges Gilkinet , Annelies Verlinden , Vincent Van Quickenborne