Brusselse bibliotheken: boekenbeesten in Ukkel

An Devroe
© Brussel Deze Week
05/05/2011
“Hoe help je jongeren met boeken kiezen, welke activiteiten organiseer je zodat ze achteraf terug­komen?” Je hoort aan bibliothecaresse Anneke Verbeeke dat ze nog niet zo lang geleden de jeugd­afdeling onder haar hoede had.

"Toen we voor het Koninklijk Atheneum een lezing over de graphic novel organiseerden, werden we gewaarschuwd voor rumoerige leerlingen, maar Geert De Weyer kreeg ze muisstil. En bij de rasvertelster Veerle Ernalsteen leken ze eerst niet geïnteresseerd, daarna werd het stil, en ten slotte smeekten ze haar om nog meer verhalen, en dat op een vrijdagnamiddag!"

Voor kleuter- en lagere scholen zijn openbare bibliotheken al helemaal onmisbaar. Elke maand komen de klasjes van de Nederlandstalige en enkele Franstalige Ukkelse scholen langs. "De kinderen luisteren naar een verhaaltje van de kleuterjuf of naar een kamishibai-verhaaltje dat wij hebben voorbereid. Een Franstalige juf offert zelfs haar middagpauze op om met de kinderen naar de bib te komen, en de immersieklassen komen hier voor een taalbadje."

De genres van de leesboekjes worden hier aangeduid met een boekenbeest (zie foto), en dat werkt, weet Verbeeke. "Kinderen vragen elkaar: 'Welk boekenbeest heb jij?' De boeken voor zes- en negenplus staan bij elkaar, net als de boeken voor twaalf- en veertienplus, waardoor de kinderen ook eens verder kijken dan hun leeftijdscategorie." De bib zet naast de graphic novel
nog meer plaatjes in de kijker: manga's, tijdschriften zoals Junior National Geographic, Joepie en het bij meisjes superpopulaire Fancy.

Voor de collectie van de volwassenen wil Verbeeke de lijn doortrekken van haar voorgangster, die pas verschenen romans als eerste in huis wilde. Romans, maar ook kunst- en prentenboeken hebben een hoog 'boekgehalte', maar Verbeeke houdt de evolutie naar een virtueler bibliotheek in de gaten. "De informatie van reisgidsen in boekvorm is zo snel verouderd. Het moet fantastisch zijn als hier een Chinees aankomt en een goedkoop hotelletje of een bepaald soort winkeltje op zijn e-boek kan vinden. Maar e-readers zijn in tegenstelling tot in de Verenigde Staten nog niet wat ze moeten zijn: het duurt lang om ze te installeren en je vindt er lang niet elk boek op, want sommige uitgeverijen geven geen licenties."

Wat deze bibliotheek al wel virtueel aanbiedt, is het documentaire erfgoed van Ukkel. Een gepassioneerd ex-personeelslid bouwde een databank waardoor je bijvoorbeeld te weten komt dat het Wolvendael-kasteel model stond voor het kasteel in S.O.S. Meteoren van Blake en Mortimer. Voer genoeg voor de onlangs opgerichte leeskring, die zich op dinsdagnamiddagen schaart rond de flexibele conversatietafel, zoals ze hier genoemd wordt. Om de gedachten lenig te houden.

-----------
De Broyerstraat 27, Ukkel - 02-331.28.24

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni