Brusselse bibliotheken: Sans Souci in Elsene

An Devroe
© Brussel Deze Week
28/04/2011
De Sans Soucibibliotheek zit wat verstopt in de gelijknamige straat, maar als je de lange ingang door bent, blijkt ze een en al openheid.

"Ik denk dat we een moderne bib zijn," zegt Eva Tack, die de bibliothecaresse tijdelijk vervangt. "En dan doel ik niet zozeer op het hippe gebouw waarin we huizen. We zijn bijvoorbeeld behoorlijk mee met de nieuwste digitale ontwikkelingen. Maar we hebben ook vlot de overgang gemaakt van bibliotheek als opslagplaats van levenloos materiaal naar een levendige ontmoetingsruimte met aandacht voor informatie en entertainment." Er is een grote dvd-collectie, laagdrempelige internetcursussen, publiekspc's tijdens scholiervriendelijke uren (op dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 12 uur) en na de grote vakantie ook de lancering van games en fundels, of digitale prentenboeken.

Dat zal gepaard gaan met het project Reset Rabbit, waarbij het leeskussen van de bib (een soort zetel in de vorm van een konijn) zowel in het echt als virtueel uit elkaar wordt gehaald en terug in elkaar gestoken. Zo wordt de bib als multimediale belevingsruimte in de verf gezet.

Hier staan ze volledig achter de 'brede bibliotheek', naar analogie van de 'brede school', zegt Tack. "We willen een ruim en divers aanbod, en werken ook vaak samen met lokale partners. De jaarlijkse boekenbrocante, de Sans Souci Boekenbaz'art, is daar het beste bewijs van. Daar gaat een intensieve samenwerking aan vooraf met de organisaties en inwoners van de wijk. Het resultaat, is een boeken- en kunstfeest met expo's en animaties voor groot en klein - dit jaar op 18 juni. Toch iets unieks in Brussel."

Taaljongleurs
Maar er zijn ook de zaterdagse voorleesuurtjes en, in samenwerking met buurthuis Chambéry, de woensdagse 'Taaljongleurs'. Dat zijn ateliers voor kinderen van 5 tot 12 die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Al spelend en knutselend zijn ze bezig met de taal om "de affectieve waarde van het Nederlands" te stimuleren. Nieuw dit jaar is dat ook de ouders Nederlands kunnen oefenen onder begeleiding van een expert, terwijl hun kinderen het taalatelier volgen. Wellicht daarom dat de site waarschuwt dat de leeszaal maar beter vermeden wordt op woensdagnamiddag.

Maar terug naar dat hippe gebouw, een verbouwde oude liftenfabriek met meubilair in felle kleuren dat past bij een betonlook. Op wandel door de bibliotheek wijst Tacks collega Sarah Vanhemelrijck op nog een andere pijler van de bib. "We trekken zowel hoogopgeleiden aan als mensen die nog niet goed weten wat een bib eigenlijk is. Vooral anderstaligen vinden hier hun gading in de activiteiten of in de basiscollectie Engels, Italiaans, Duits, Spaans en Portugees. Of in onze leermaterialen en 'Makkelijk lezen'-boeken in het Nederlands, die vroeger vooral uit Nederland kwamen (en ze toont ons een oer-Hollandse kaft met een windmolen, AD), maar steeds meer uit België."

Sans Soucistraat 131, 02-515.64.50, www.elsene.bibliotheek.be

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni