Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel hebben in een ruim 33 miljoen jaar oude zandlaag in het Vlaams-Brabantse Boutersem een nieuwe vleermuissoort gevonden die de 'Myotis belgicus' gedoopt is. Dat meldt Natuurpunt.
Instituut voor Natuurwetenschappen ontdekt 33 miljoen jaar oude vleermuis
De zandlaag onder Boutersem dateert uit het vroegere Oligoceen en is rijk aan fossiele resten van dieren. In zes ton zand vonden de onderzoekers meer dan 50 verschillende resten van de vleermuizen, waarvan sommigen tot de nieuwe soort 'Myotis belgicus' behoren. Ook bij opgravingen in het nabijgelegen Hoogbutsel en Hoeleden werden resten aangetroffen.
De 'Myotis belgicus' was een grote soort en de oudste tot dusver gekende Myotissoort. De 'Myotis-groep' is met meer dan 120 soorten een van de grootste geslachten binnen de orde van vleermuizen en komt op dit ogenblik voor op elk continent, met uitzondering van Antarctica. De vondst toont aan dat het ontstaan van deze groep minstens zeven miljoen jaar vroeger gebeurde dan tot nu toe werd aangenomen.
Dat een soort als de Myotis zo lang standhoudt is volgens Natuurpunt best wel bijzonder. De milieuorganisatie verwijst hierbij naar het feit dat het de laatste eeuw niet goed gaat met vele vleermuissoorten.
"In Vlaanderen staat driekwart van de vleermuissoorten, waaronder zes Myotis-soorten, op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Oorzaken zijn onder andere het gebruik van insecticiden en het verlies van jachtgebieden, winter- en zomerverblijfplaatsen. Er is nood aan doorgedreven beschermingsacties om deze bijzondere dieren met een lange geschiedenis een duurzame toekomst te bieden", aldus Natuurpunt.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Instituut voor Natuurwetenschappen , vleermuis , fossiel , Paleontologie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.