De Citroëngarage waar Kanal komt.

Kanal betaalt bijna 2 miljoen over 10 jaar voor personeel in Parijs

Kris Hendrickx
08/03/2018
Updated: 08/03/2018 13.15u

De overeenkomst tussen Kanal en het Centre Pompidou houdt ook in dat Brussel de komende jaren 11 miljoen euro betaalt aan het Franse kunstencentrum. 2 miljoen daarvan gaat naar personeel dat in Parijs werkt. Projectleider Yves Goldstein veegt de verwijten van 'kolonisatie' van tafel.

Dat schrijft De Morgen op basis van documenten die de krant inkeek. Projectleider Yves Goldstein bevestigt de bedragen aan onze redactie.

Eerder heette het dat Kanal 20 miljoen zou betalen aan het Centre Pompidou. Dat bedrag ligt lager omdat de opening van het centrum pas eind 2022 of begin 2023 is gepland. De uitgaven worden verdeeld over de komende tien jaar.

In dat bedrag zit onder meer 1,8 miljoen euro zitten voor teams die in Parijs werken.

'Franse kolonisatie van Brussel'

Binnen de Brusselse kunstwereld heerst onvrede over de manier waarop het prestigeproject door Frankrijk wordt gedomineerd. Dirk Snauwaert, artistiek directeur van kunstencentrum Wiels wijst erop dat de expertise op die manier nog jaren in het buitenland blijft.

Ook Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK), betreurt de gang van zaken. Hij heeft het over een Franse kolonisatie van Brussel.

'Geen enkele cultuurorganisatie sluit zoveel Brusselse samenwerkingen af als Kanal.'

Projectleider Yves Goldstein

Yves Goldstein, die in opdracht van regering trekker is van het project, vindt de bedragen logisch. "Verdeel dat bedrag eens over die 10 jaar, dan zie je dat het maar om enkele mensen per jaar gaat die in Parijs zullen werken."

De projectleider benadrukt dat het leeuwendeel van de activiteiten van Kanal hier in Brussel plaatsvindt. "Er is ook geen cultureel project dat zoveel partnerships aangaat met de Brusselse kunstwereld als Kanal. Voor ons voorlopige openingsjaar spreken we met het Kunstenfestival, de AB, het Kaaitheater, de Raffinerie, de Botanique en ga zo maar door."

Kabinetschefs

De stichting deed de voorbije maanden al een aantal spraakmakende aanwervingen. Naast opdrachthouder Yves Goldstein (ex-kabinetschef Vervoort, PS), kwamen ook Jean-François Leconte (ex-kabinetschef Didier Gosuin, Défi) en Baptiste Delhauteur (ex-adjunct-kabinetschef Vervoort) aan boord.

Goldstein ziet geen graten in die aanwervingen. "Van de 12 mensen die we aanwierven, zijn er twee uit een kabinet. Zelf sta ik niet op de payroll van Kanal. Als je de kans hebt erg competente mensen te nemen, moet je dat doen."

Her en der klinkt ook kritiek op de aanwezigheid van een Brusselse culturele directeur, waardoor het Centre Pompidou aan de artistieke touwtjes trekt. "Het plan was altijd om die persoon ten laatste één jaar voor de echte opening in dienst te nemen", zegt Goldstein. "Nu focussen we op de opstart. Voor de voorlopige programmatie vanaf mei neemt Bernard Blistène van het Centre Pompidou de leiding."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , centre pompidou , Kanal , Dirk Snauwaert , Yves Goldstein , Michel Draguet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni