Het Brussels Gewest zet sowieso door met het plan om van het Citroëngebouw aan het kanaal een museum voor moderne kunst te maken. Dat zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) na de oproep van twee N-VA-parlementsleden om het gebouw niet te kopen.
Vervoort: 'Gewest zet door met aankoop Citroën'
Twee N-VA parlementslieden riepen Brussel op om het Citroëngebouw niet te kopen. Ze vinden het geen goed plan om de federale collecties rond moderne kunst, die ook in het museum zouden moeten komen, uit elkaar te halen door ze in verschillende musea te plaatsen.
Maar Vervoort ziet dat niet zitten en wil zijn plannen doorzetten. "Brussel staat nu bijna op de eerste plaats in Europa wat hedendaagse kunst betreft. Dat is een troef voor de stad. Iedereen moet zich aan zijn bevoegdheden houden, dat besef ik, maar Brussel is nu ook bevoegd voor biculturele instellingen na de zesde staatshervorming."
Vervoort geeft wel toe dat de collectie voor het toekomstige museum een probleem kan worden. De Brusselse regering had immers gerekend op de federale collectie, maar N-VA ziet dat dus niet zitten. De minister-president wijst er echter op dat in de federale musea ook Brusselse collecties terug te vinden zijn die afkomstig zijn uit erfenissen.
De federale collecties zijn een bevoegdheid van federaal staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Elke Sleurs, ook van de N-VA. Zij heeft nog niet gecommuniceerd over de toekomst van die collecties. Vervoort zegt zelf akkoorden te hebben met privépartners voor de collecties in het museum, maar wil niet zeggen met wie.
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.