N-VA wil niet weten van nieuw museum voor moderne kunst

EVC
© brusselnieuws.be
24/10/2014

Twee N-VA-parlementsleden roepen de Brusselse regering op om het Citroëngebouw aan het kanaal niet te kopen. Ze willen niet weten van het plan van het Gewest om er het museum voor moderne kunst te huisvesten. “De collectie van de federale musea is een en ondeelbaar”. De collectie is een bevoegdheid van N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs.

Het Brusselse Gewest staat op het punt om het Citroëngebouw aan het IJzerplein te kopen om er het museum voor moderne kunst in onder te brengen. Cieltje Van Achter en Cathy Coudyser, respectievelijk Brussels en Vlaams parlementslid, omschrijven dit vrijdag in een opiniestuk in De Standaard als “een volgende aflevering in de soap getiteld Musea voor Moderne Kunst in Brussel”. “Dallas verbleekt erbij”, aldus de parlementsleden.

“De Brusselse regering rekent op de federale regering om de collectie voor het nieuw museum ter beschikking te stellen. Maar in het federaal regeerakkoord staat duidelijk dat de federale collecties een en ondeelbaar zijn”, zeggen de N-VA parlementsleden. “Het zou toch onvoorstelbaar zijn om wereldvermaarde topcollecties uit elkaar te halen door een deel ervan onder te brengen in een zoveelste museum”.

Wel zijn de parlementsleden er voor dat de collectie zou reizen in binnen- en buitenland, om ze te ontsluiten voor het publiek.

Van Achter en Coudyser pleiten ervoor om de bestaande Musea voor Schone Kunsten en het Museum voor Kunst en Geschiedenis grondig te renoveren en de collecties in de nu nog leegstaande ruimten onder te brengen. Dat de kanaalzone moet opgefrist worden, daar zijn de parlementsleden het over eens. Maar dan niet door de opening van een nieuw museum.

Ze vinden het bestaande dossier erg onvolledig: "Wie gaat alles betalen? Waar zullen de collecties vandaan komen? Daarover heerst een indrukwekkende stilte bij Rudi Vervoort en zijn regering."

Elke Sleurs, de bevoegde staatssecretaris voor federale wetenschappelijke instellingen (waartoe ook de collectie van Moderne Kunst behoort) communiceerde de voorbije dagen helemaal niet over dit dossier. Maar uit tweets van de N-VA vrijdag blijkt wel degelijk dat het opiniestuk van Van Achter en Coudyser het partijstandpunt weergeeft.

Vervoort: 'Museum komt er sowieso'
Het standpunt van de twee parlementsleden is niet naar de zin van minister-president Rudi Vervoort (PS). Die zegt in Le Soir vrijdag dat het museum voor moderne kunst er hoe dan ook komt. “Wij zijn in de laatste fase van de onderhandelingen met Citroën voor de aankoop van het gebouw. Het automerk krijgt een andere stek in de kanaalzone.”

“De zesde staatshervorming geeft het Brussels Gewest de mogelijkheid tot het ontwikkelen van bicommunautaire cultuurinitiatieven in Brussel. We gaan ermee door tot het einde. De keuze van de kanaalzone is belangrijk. Er zijn al heel wat cultuurinstellingen in de buurt, zoals de Beursschouwburg en het Kaaitheater. Bovendien kan het project het symbool van de verzoening tussen de oevers van het kanaal worden."

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni