Het aantal leerlingen in het Nederlandstalig kunstonderwijs in Brussel is het afgelopen schooljaar 2021-2022 flink toegenomen. De reden daarvoor was de creatie van zes nieuwe studierichtingen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Brussels minister Sven Gatz, in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs.
Brussels kunstonderwijs kent stevige groei door nieuwe studierichtingen
In het schooljaar 2019-2020 waren er 598 leerlingen ingeschreven in het kunstonderwijs. Dat aantal steeg naar 630 voor het schooljaar 2020-2021 en in het schooljaar 2021-2022 volgden liefst 711 leerlingen kunstonderwijs in Brussel.
De reden voor die stevige stijging zijn zes nieuwe studierichtingen. Die trokken allemaal nieuwe leerlingen aan, terwijl de overige richtingen geen opvallende dalingen lieten optekenen. Muziek is de populairste richting, gevolgd door audiovisuele vorming en woordkunst-drama.
De leerlingen die voor kunstonderwijs kiezen, zijn voornamelijk vrouwelijk. In het schooljaar 2021-2022 was twee derde van de studenten vrouwelijk en hun aandeel is in de afgelopen jaren steeds groter geworden. Zeven op tien van alle leerlingen woont bovendien niet in het Brussels gewest.
"Het valt toch op dat we enerzijds vooral vrouwelijke leerlingen aantrekken, en anderzijds ook relatief weinig Brusselaars onder de leerlingen tellen. Als we dan toch een verbeterpuntje kunnen aanstippen, dan denk ik dat we vooral moeten nadenken over hoe we ook onze eigen ketjes kansen kunnen geven in het kunstonderwijs", stelt Bianca Debaets.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Kunstonderwijs , Sven Gatz