Brusselse hogescholen en universiteiten geven digitaal les

© BRUZZ
30/11/2021

| Het gebouw van de Erasmus Hogeschool aan de Nijverheidskaai.

De Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool en de Odisee Hogeschool schakelen vanaf maandag over op verschillende vormen van afstandsonderwijs. Enkel praktijklessen vinden nog plaats op de campus. Bij de Eramushogeschool doen ze dat zelfs op uitdrukkelijke vraag van studenten die zich onveilig voelden. De VUB en Odisee merken dat studenten net contact nodig hebben. “We zoeken de balans tussen psychologisch welzijn, pedagogische meerwaarde en wat wenselijk is voor de samenleving."

Een reeks nieuwe maatregelen moeten helpen om het aantal coronabesmettingen op de schoolbanken te beperken. Toch beslissen heel wat scholen uit eigen beweging om al sneller te schakelen en hun deuren maximaal dicht te doen. De voornaamste Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in het Brusselse kiezen allemaal voor een of andere vorm van afstandsonderwijs.

Op vraag van studenten

Zo ook bij de Erasmushogeschool, die campussen heeft in de Stad, Anderlecht en Jette. En wat vooral opvallend is: de EhB doet dat op vraag van haar studenten in de opleiding journalistiek. Zij voelden zich tijdens het pendelen of in de aula niet altijd even veilig. “Het is gewoon eng om naar school te komen”, zegt Margot Devloo van de tweede bachelor. “Wij waren al sinds de start van de vierde golf vragende partij om opnieuw digitaal les te krijgen.”

In andere opleidingen kunnen de leerlingen wel nog gewoon op campus les krijgen. Vaak is er ook gewoon geen evenwaardige oplossing voor de praktijkgerichte Erasmushogeschool. Vooral in de Kunsten volstaat een digitale lessenpakket niet. Dat is anders voor Hogeschool Odisee in de Stormstraat (Stad) en de Hamoirstraat (Schaarbeek), waar vanaf volgende week massaal wordt overgestapt op online lesgeven. Enkel praktijkvakken vinden nog plaats op de campus - mét mondmasker.

"Volledig loskoppelen van de campus heeft een nefaste impact op studenten"

Directeur Onderwijs Ann Martin (Odisee)

Daarnaast schrapt Odisee alle meerdaagse activiteiten die op het programma stonden en zijn er - behalve natuurlijk gastdocenten en leveranciers - geen externe bezoekers meer welkom op de campus. “Dat zijn stevige maatregelen”, weet ook Ann Martin, Directeur Onderwijs van Odisee. “Maar we moesten ze snel nemen om de veiligheid van onze studenten en ons personeel te vrijwaren. Waar het organisatorisch mogelijk is, gaan we de digitale les deze week zelfs al invoeren.”

Studenten verbinden

Ook stages kunnen gewoon doorgaan, meldt Martin nog. En studenten die geen praktijklessen hebben, krijgen de kans om minstens één keer per week naar school te komen. “We hebben tijdens de vorige coronagolven gemerkt dat studenten volledig loskoppelen van de campus een hele nefaste impact had voor sommige studenten. Sindsdien zetten we nog meer in op verbinding dan anders.”

De VUB schakelde maandag al over op gemengd onderwijs: hoorcolleges verlopen digitaal tot het einde van het semester, werkcolleges en practica blijven fysiek plaatsvinden. “Tijdens die hoorcolleges zit je met grote groepen bij elkaar in de aula. Zelfs al dragen studenten een mondmasker, het risico op verspreiding van het virus is veel groter. Door deze digitaal te geven, schakelen we dat risico grotendeels uit”, verklaart vicerector Jan Danckaert.

"De VUB is geen eiland in de samenleving. We willen solidair zijn met onze collega’s in de zorg"

Vicerector Jan Danckaert (VUB)

Dat de werkcolleges wel nog fysiek kunnen, heeft te maken met het beperkt risico. “Want die lessen vinden in veel kleinere groepen plaats”, aldus Danckaert. “En bovendien weten we dat studenten het belangrijk vinden om elkaar te kunnen zien. Dat medecontact is belangrijk voor het psychologisch welzijn. En er is ook een pedagogisch argument: interactie heeft voor practica een grote meerwaarde. Voor hoorcolleges gaat dat minder op. Het is zoeken naar een evenwicht.”

Amper clusters

Op de VUB zijn tijdens deze vierde golf geen belangrijke clusters gerapporteerd. “Wij stellen niet zoveel besmettingen vast. Vooral jonge kinderen, die niet gevaccineerd zijn, lijken de motor van de vierde golf”, stelt Danckaert. “Maar de VUB is geen eiland in de samenleving. En we willen solidair zijn met onze collega’s in de zorgopleidingen. Ook zij zien veel mensen uitvallen.”

De drie onderwijsinstellingen behouden voorlopig nog de examenplanning. Daaraan is niets gewijzigd, al zijn minimale wijzigingen niet uit te sluiten. De VUB hield zelfs rekening met coronaproblemen. Zo bezet de universiteit tijdelijk een leegstaand kantoorgebouw in de Jozef II-straat in samenspraak met de eigenaar, die er binnenkort werken laat uitvoeren. Daar gaan lessen door en zullen ook examens georganiseerd worden. “Zo’n externe locaties zijn daarnaast ook een enorme meerwaarde voor de studenten”, besluit Danckaert.

VUB_JOZEF_II

| Tijdelijke VUB-campus Jozef II vlakbij de Wetstraat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni