In een gelekte nota van de veiligheidsraad raakte vandaag bekend dat de scholen gedeeltelijk terug mogen openen op 18 mei. Later op de dag werd 15 mei voorgesteld. De Brusselse scholen betreuren het lek, maar zijn blij met het vooruitzicht van een spoedige opening.
Brusselse scholen blij met voorstel heropening: 'Voor ons mocht het nog vroeger'
"Jammer genoeg had ik enkel nog maar wat plannen op een kladje uitgetekend. Dus ik kan je niet zeggen hoe alles precies zal verlopen" zegt Kristof Danhieux van basisschool Maria Boodschap. "Ik volg meneer Van Ranst in zijn teleurstelling rond de gelekte documenten. Ik ga wachten om te communiceren tegen de ouders tot dit weekend - anders moet ik hen misschien twee keer teleurstellen. Maar ik heb het gevoel dat voor deze plannen wel echt iedereen geconsulteerd werd in de scholengemeenschap - in tegenstelling tot enkele flaters in het begin van de lockdown", lacht de directeur.
Cruciale leerjaren
In de gelekte documenten werden twee draaiboeken voorgesteld om de scholen op een veilige manier te heropenen. Ten eerste wordt er aangeraden om de klassen te ontdubbelen. Er wordt gefocust op het doorgaan van de lessen van het eerste en het zesde leerjaar, omdat dat belangrijke overgangsjaren zijn. De kleuterscholen blijven voorlopig dicht. Maar de uiteindelijke beslissing over hoe de lessen precies worden ingericht, ligt bij de scholen zelf. Op de veiligheidsraad komende vrijdag wordt definitief over het advies beslist.
"Ik hoopte al dat we veel beslissingsrecht zouden krijgen als school. Dat is de juiste keuze", zegt Danhieux. "Onze school is dan ook niet, ik zeg maar, basisschool Het Kasteeltje in Tielt-Winge. We hebben een school van 450 leerlingen in het centrum van de stad, en daarvan zal nu de helft ongeveer terug naar school kunnen. Voorlopig lijkt het erop dat we het zullen bolwerken. We bekijken ook of we de kleuterbegeleiders kunnen inzetten om opvang voor de andere leerjaren te voorzien. Maar hoe leerkrachten die zelf ouder zijn hun eigen kinderen zullen opvangen die niet tot die cruciale leerjaren behoren, daar heb ik voorlopig het gissen naar", zegt de directeur, terwijl hij aan de mouw getrokken wordt door zijn eigen Brusselse kroost.
Hoe vroeger, hoe liever
“Wat vandaag voorligt, blijft een advies”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. “Positief is dat dit een advies is met een duidelijke startdatum en dat er voldoende tijd is om ons te organiseren. De start op vrijdag geeft bovendien de kans om te evalueren en bij te sturen indien nodig. Naast het opstarten van het onderwijs voor een aantal klasgroepen kunnen ook kinderen van kinderen uit cruciale beroepen ook nog altijd op school terecht.”
"Hoe vroeger we open kunnen, hoe liever" zegt directeur Stef Coolens van kleuter- en basisschool de Heilige Familie in Schaarbeek. "Wat de vakbonden ook zeggen, 80% van de mensen in het onderwijs die ik ken, popelt om te beginnen." In de Heilige Familie willen ze de zesdejaars een volledige week les gunnen, terwijl de andere leerjaren inlopen aan één dag per week. "Die eerste week gaan we vooral naar alle leerlingen luisteren: hoe hebben zij de laatste weken beleefd? Als dat goed loopt, dan gaan we over naar meer fundamentele leerstof."
De leerlingen krijgen bij de opening een doos met nagelnieuwe schoolspullen, die de schoolmuren niet mag verlaten. "Normaal doen we alle aankopen van nieuwe stiften en pennen in september", vertelt de directeur. "Maar nu hebben we dat enkele maanden vervroegd. In de vakantie worden ze toch niet gebruikt. En middagpauzes zullen we ook gespreid nemen, zodat de social distancing maximaal kan gewaarborgd worden."
Lees meer over: Onderwijs , coronavirus , exitstrategie , exitstrategie coronacrisis , scholen , basisscholen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.