Hoewel het aantal niet-ingevulde vacatures daalt, maakt het gemeenschapsonderwijs (GO!) zich grote zorgen. Dat blijk uit een bevraging bij 514 gemeenschapsscholen waarvan de resultaten donderdag werden bekendgemaakt. Volgens Koen Pelleriaux, gedelegeerd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, maskeert de daling het werkelijke probleem.
Gemeenschapsonderwijs wijst nog eens op noodzaak moderner lerarenstatuut
"Heel veel scholen geven aan dat ze opdrachten invullen door collega's overuren te laten presteren, door zorgleraren voor de klas te zetten of door mensen in te zetten zonder pedagogisch diploma", aldus Pelleriaux. "De gaten worden opgevuld, maar niet op een duurzame manier. De onderwijskwaliteit lijdt daaronder."
Schooldirecties trekken in de bevraging aan de alarmbel. Ze signaleren dat "teamleden zich heel flexibel moeten opstellen" en dat ze "genoodzaakt zijn naar creatieve mogelijkheden en oplossingen te zoeken". Daarnaast merkt het GO! op dat het lerarentekort doorheen het jaar aanzienlijk zal stijgen, "omdat de situatie bij de start van het schooljaar het gunstigst is".
'Statuut is te rigide'
Het gemeenschapsonderwijs neemt zelf maatregelen om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken en beginnende leraren te ontlasten (zoals aangepaste begeleiding), maar vraagt ook extra inspanningen van de Vlaamse regering. Vooral een moderner en aantrekkelijker lerarenstatuut is noodzakelijk. "Het statuut is momenteel te rigide; directies moeten flexibeler kunnen zijn", klinkt het.
Door het lerarentekort vreest het GO! dat ook het tekort aan schooldirecteurs zal toenemen. "Directies nemen vaak lessen of andere taken over, maar moeten daarnaast ook nog eens extra tijd steken in werving, selectie en begeleiding", zegt Pelleriaux. "Nog lang met crisismanagement moeten bezig zijn, kan en mag niet."
Midden september vulden 514 van de 722 gemeenschapsscholen de bevraging in. In totaal telden de scholen 407 voltijdse openstaande betrekkingen. De meeste vacatures zijn er voor de job van leraar: in totaal 303 voltijdse lesopdrachten. Het tekort daalde - op papier - met 28 procent tegenover vorig jaar.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , lerarentekort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.