Vlakbij het kanaal en het Biestebroekdok in Anderlecht zal de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) tegen de start van het schooljaar in 2024 een kinderdagverblijf, twee basisscholen en een middelbare school uit de grond stampen. Daardoor komen er 1.330 plaatsen bij in het Nederlandstalig onderwijs. Voor het project wordt 32,5 miljoen euro vrijgemaakt.
Groen licht voor Nederlandstalig scholenproject: 1.330 plaatsen in 2024
De buurt van het Biestebroekdok in Anderlecht is vandaag nog een post-industrieel braakland, maar moet de komende jaren een enorme transformatie ondergaan. Er staan verschillende grote projecten op stapel, met heel wat sociale en privéwoningen, maar ook productieve activiteiten en andere functies. Niet zoveel verder, ter hoogte van de Paepsemlaan, duikt met de site Walcourt-Deleers, waar nu verouderde loodsen het kanaalbeeld bepalen, nog een ontwikkelingszone op.
Nood aan onderwijscapaciteit
Het college van de VGC koos ervoor op die site een schoolinfrastructuur van 21.000 vierkante meter uit te werken. Er is in de buurt dringend nood aan extra onderwijscapaciteit. De gemeente Anderlecht vormt de omgeving van het vlakbij gelegen Biestebroekdok om tot een nieuw woongebied van 15.000 personen. Sowieso is Anderlecht de Brusselse gemeente waar de capaciteitsdruk op het Nederlandstalig onderwijs het hoogst is. Ook in het nabijgelegen Vorst is het aanbod Nederlandstalig onderwijs heel beperkt.
De gemeente zal de dubbele basisschool en het kinderdagverblijf inrichten. De secundaire school, met ASO-, TSO-, BSO- en STEM-studierichtingen zal worden ingericht door GO! Scholengroep Brussel. Er zullen 480 kleuters en leerlingen van het lager onderwijs terecht kunnen, 800 leerlingen van het secundair onderwijs en 50 peuters in de kinderkribbe. Daarnaast komt er een grote sportinfrastructuur voor de twee scholen. Die zal, uitgebaat door de gemeente Anderlecht, ook na de schooluren open zijn.
Bouwheer Deleers Development en de architecten van SMAK bouwen een open en groene campus. Daarnaast komt er een aflopende promenade naar het kanaal. De werken beginnen in 2022. Op 1 september 2024 zal de schoolbel voor het eerst rinkelen. Het VGC-college keurde vrijdag de overeenkomsten met GO! en Anderlecht goed. De totale constructiekost bedraagt 32,5 miljoen euro.
De VGC toont zich met het project ambitieus. “De nieuwe campus wil een stadscampus zijn die de leerlingen een venster op de toekomst biedt”, vertelt minister Sven Gatz (Open VLD) - bevoegd voor onderwijs. “De nadruk op de wetenschappelijke en technische studierichtingen op deze onderwijssite, gelegen naast het kanaal met zijn industrieel verleden, past in dit beeld. Brussel biedt als metropool in volle conversie steeds meer kansen voor jongeren die naast een brede algemene kennis, ook een grote wetenschappelijke en technische bagage meekrijgen.”
Pedagogische aanpak
De gemeente Anderlecht en het GO! zullen op deze campus een doorgaande pedagogische lijn uitwerken die aandacht schenkt aan de scharniermomenten in de schoolloopbaan en een warme overgang voorbereidt van peuter- naar kleuteronderwijs en van lagere school naar secundaire school. "Van groot belang is de pedagogische aanpak die nu wordt ontwikkeld voor de site. De leerlingen krijgen een sterke persoonlijke en wetenschappelijke bagage mee. Met graduele studieovergangen en onderwijs-op-maat zullen de jongeren de juiste studiekeuzes maken."
Op de campus komt ook een aanbod Duaal Leren, een onderwijsvorm waarbij de leerlingen les volgen afwisselen met meedraaien in bedrijven. Zo kunnen jongeren op de campus zelf kiezen hoe snel ze zich met de aangeleerde vaardigheden op de arbeidsmarkt willen wagen. Na de schooluren zullen de leslokalen, ateliers en werkplaatsen ook worden gebruikt door het volwassenenonderwijs, waar jongeren en volwassenen de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen en bekwamen.
Lees meer over: Anderlecht , Vorst , Onderwijs , VGC onderwijs , Nederlandstalige school Anderlecht , GO! onderwijs , Scholengroep Brussel GO! , Sven Gatz