Campus Elsene Vrije Universiteit Brussel (VUB)

| De campus van de Vrije Universiteit Brussel in Elsene

Halflege aula's aan de VUB: 'Als les opgenomen wordt komen studenten niet'

HS
© BRUZZ
23/03/2022

Ondanks het feit dat studenten terug naar de campus mogen, blijven de aula’s verrassend leeg. Veel studenten kiezen er nog steeds voor de lesopnames online te bekijken. Ook aan de VUB hebben de meeste studenten een voorkeur voor deze nieuwe manier van lesgeven.

Na maanden online lessen is het studentenleven eindelijk volledig hervat. Toch blijven de aula’s vaak vrij leeg. Uit een rondvraag van Het Nieuwsblad blijkt dat enkel een derde tot de helft van de studenten fysiek op de hoorcolleges komt opdagen. Ook aan de VUB is dit het geval, verneemt BRUZZ. Docenten merken dat lessen die ook opgenomen worden bijna niet meer aan de universiteit worden gevolgd. En dat vinden ze jammer.

“Voor docenten is dit heel demotiverend. Je kan je online ook minder uitleven en dan zijn de lessen een stuk saaier,” vertelt gepensioneerd professor Arbeidsrecht Wilfried Rauws. Wilfried heeft jarenlang Arbeidsrecht gegeven aan de VUB. “Ik denk dat het gebrek aan interactie tijdens de lessen negatieve gevolgen zal hebben voor het werk van de student.”

Blended learning

Maar volgens veel studenten is deze nieuwe manier van les volgen geen nadeel, maar juist een voordeel. “Ik ga zelf bijna nooit fysiek naar de hoorcolleges,” klinkt het bij Hannah (23). Zij studeert Rechten aan de VUB en is voorzitter van de studentenvereniging het Vlaams Rechtsgenootschap (VRG).

“Ook in mijn omgeving zie ik studenten steeds vaker naar de online opnames grijpen. Ik denk dat ik voor mijn hele vereniging spreek als ik zeg dat we een voorstander zijn van deze manier van leren.”

Het online aanbieden van lesopnames laat studenten toe op een flexibele manier onderwijs te volgen. Lessen kunnen op eender welk moment worden herbekeken, waardoor studenten niet langer afhankelijk zijn van een lessenrooster. Bryan (22), student Computerwetenschappen, kan zich hier wel in vinden.

de grote aula op de VUB

| De Vrije Universiteit Brussel in de vakgroep kunstwetenschappen en archeologie (archiefbeeld).

“Ik ben een fan van de lesopnames, omdat die het makkelijker maken om mijn lessen vanuit thuis te volgen. Ik woon redelijk ver van de campus en hierdoor hoef ik niet elke dag een uur op en af te reizen.”

Na twee jaar afstandsonderwijs blijken studenten dus gewend te zijn geraakt aan deze vorm van lesgeven. Het kan daarom heel goed zijn dat deze blended manier van lesgeven de nieuwe norm wordt in het hoger onderwijs, post-corona.

'Lesopnames niet afschaffen'

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) pleit alvast voor het behouden van online lesopnames in het hoger onderwijs. Zij vrezen dat, met de terugkeer naar contactonderwijs, deze opnames niet langer een mogelijkheid zullen zijn.

“Lesopnames moeten zoveel en waar mogelijk worden aangeboden, en ze moeten onbeperkt in de tijd zijn. De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat er studenten zijn van wie de gezondheid het niet toelaat om altijd fysiek in de les aanwezig te zijn. Digitaal onderwijs kan voor hen een manier zijn om toch de lessen bij te wonen,” vertelt de vereniging aan Het Nieuwsblad.

Studenten aan de VUB hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Ook post-corona is de universiteit van plan lesopnames beschikbaar te houden. “We hadden als universiteit wel verwacht dat studenten niet massaal naar de campus zouden komen. Maar na twee jaar afstandsonderwijs hebben wij stappen kunnen zetten naar een volwaardige vorm van blended learning,” vertelt rector ad interim Jan Danckaert aan BRUZZ.

Valkuilen

Toch schuilen er valkuilen achter de flexibiliteit van de online les. Het bekijken van lesopnames kan tijdrovend zijn en met het mooie weer van de afgelopen dagen is de motivatie soms ver te zoeken.

“Ik ben eigenlijk liever op de campus,” vertelt student industrieel ingenieur Ben (22). “Het feit dat alles online staat is heel fijn, maar aan de andere kant is er ook het risico van luiheid. Als je thuis zit, is het soms moeilijk de motivatie te vinden om een hoorcollege van drie uur te bekijken." Andere studenten zien dan weer een meerwaarde in interacties met de docent, of nieuwe studenten willen de campus leren kennen.

“We staan er dan ook op dat er voldoende werkcolleges zijn, waar studenten die sociale contacten kunnen hebben en ter plaatse bij de docent terechtkunnen met vragen,” aldus rector Danckaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , VUB , afstandsonderwijs , coronacrisis , hoger onderwijs , studeren in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni