Leerkrachten in het secundair van de school buitengewoon onderwijs Schaller in Oudergem zijn de pesterijen en constante controle door hun directrice moe. Maandagochtend leggen ze, voor de vierde keer sinds begin oktober, gedurende één lesuur het werk neer. De directrice in kwestie kwam in 2010 al eens in opspraak na aanhoudende klachten van het personeel.
Leerkrachten leggen het werk neer tegen 'dictatoriale' directrice
In een brief aan de minister van leerplichtonderwijs Caroline Désir (PS) detaileert het personeel de situatie onder directrice Wautelet. Ze beschrijven haar beleid op de school als dictatoriaal, waarbij de leerkrachten onder constante surveillance zitten en worden uitgelachen.
“Dit is een heel trieste situatie,” zegt vakbondsdéléguée Magali Moyart (ACOD). In 2010 kwam het personeel al eens naar voren, één jaar nadat Wautelet in de school begon te werken. “Maar de Federatie Wallonië-Brussel (FWB), die bevoegd is voor de school heeft niets gedaan. Het personeel is doodsbang om naar buiten te komen. Ze zijn bang om hun werk te verliezen, maar ook om door haar geïsoleerd te worden en constante pesterijen te moeten doorstaan. Want dat is wat Wautelet voortdurend doet”.
Roepen en tieren
Moyart schetst een grimmig beeld van de situatie in de school: “Ze roept op haar personeel tot ze beginnen huilen. Ze heeft alle macht in handen en hanteert die met een totaal gebrek aan respect voor anderen”.
"De hele school staat vol met camera's. Leerkrachten worden zelfs tijdens hun lessen bekeken want door een gebrek aan lokalen moeten sommigen in de gang les geven. Later kwamen we te weten dat ze de beelden had laten door koppelen naar haar gsm. Zelfs thuis kon ze iedereen constant volgen."
Diezelfde camera's zijn volgens Moyart nooit aangegeven aan de gegevensbeschermingsautoriteit.
"Kinderen brachten tot 3 uur per dag in de bus door. Sommigen zaten in hun eigen uitwerpselen te wachten tot ze de school binnen konden."
Opgesloten in een bus
Ook de kinderen leden onder de situatie. De school kreeg van de Cocof slechts twee busritten per dag, een ’s ochtends en een ’s avonds, voor het lager als het secundair. Dat wil zeggen dat de kinderen die in het lager zitten en dus later op school moeten zijn en vroeger mogen vertrekken, urenlang in de bus moeten wachten.
“Het gaat hier om kinderen met een emotionele of fysieke beperking, de meest kwetsbare. Sommigen brachten tot 3 uur per dag in de bus door. Kinderen zaten soms in hun eigen uitwerpselen te wachten tot ze de school binnen konden. Maar Wautelet weigerde daar iets aan te doen.”
Na aanhoudende problemen werd er in 2015-2016 een psychosociaal onderzoek in de school gehouden. De resultaten waren frappant. Een onderzoek van die aard moet opgevolgd worden met een actieplan van het FWB, maar dat kwam er nooit.
Geen sancties
En zo ging het nog jaren verder, tot in april 2019. "De situatie met de bussen dreef de leerkrachten van het lager onderwijs om stappen te ondernemen. Wautelet weigerde iets te doen, integendeel, ze liet telkens blijken dat het haar niets kon schelen." Het FWB greep in: er werd een onderzoek gestart en de directrice werd tijdelijk naar huis gestuurd.
"Daarna leerden de leerkrachten terug empathisch en goed leiderschap kennen dankzij een interim-directie. De camera’s gingen uit en de leerkrachten konden terug focussen op hun lesopdracht.”
"Het hoofd van de disciplinaire afdeling is familie van Wautelet. Dit is echt een ons kent ons wereldje."
In de brief beschrijven de leerkrachten hoe de nieuwe leiding het beleid in de school volledig konden keren: “We ontdekten een leiderschap dat respectvol, empathisch, humaan, proactief en bemoedigend was”. Maar in oktober 2019 was Wautelet terug, en met haar gingen de camera’s terug aan.
Er waren geen sancties uitgeschreven dus de school kon haar wettelijk niet langer buiten houden.
Ons kent ons
De brief werd ondertekend door zestig personeelsleden, niet iedereen dus, maar volgens Moyart leeft er een vrees van eventuele represailles door Wautelet. “We begrijpen niet dat het FWB niet ingrijpt. Het hoofd van de disciplinaire afdeling is familie van Wautelet. Dit is een echt ons kent ons wereldje.”
“De situatie voor de leerkrachten is slecht, maar ook voor de leerlingen. Ik heb verschillende klachtbrieven van wanhopige ouders. De meerderheid van de kinderen in de school hebben een of andere vorm van autisme. Zij kunnen dus ook moeilijk thuis gaan vertellen wat er op school aan de hand is.”
Ondanks de situatie is er sinds kort een beetje schot in de zaak. De school heeft twee extra bussen gekregen en vorige week heeft het FWB het actieplan van start laten gaan. “Maar de bussen rijden nog steeds niet apart voor de kinderen in het lager, en dat actieplan moest vier jaar geleden al ingevoerd geweest zijn.”
Bevoegd minister Caroline Désir wenst eerst de situatie te onderzoeken alvorens te reageren. Directrice Wautelet was niet bereikbaar voor commentaar.
Lees meer over: Oudergem , Onderwijs , Schaller , buitengewoon onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.