De onderwijsbonden vinden het "niet meer dan logisch" dat er extra maatregelen worden genomen in het onderwijs aangezien de situatie de verkeerde kant uitgaat. Ze roepen de hele samenleving ook op om inspanningen te doen om de stijgende curve om te buigen.
Onderwijsbonden: 'Maatregelen zijn niet meer dan logisch'
Woensdag besliste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts samen met de onderwijspartners om extra maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs zeker tot aan de paasvakantie een mondmasker dragen en wordt het voltijds contactonderwijs voor de tweede graad secundair onderwijs uitgesteld tot na de paasvakantie.
De vakbonden wijzen erop dat de andere aangekondigde maatregelen, zoals contactonderwijs voor alle leerlingen na de paasvakantie, enkel kunnen doorgaan als de epidemiologische situatie het toelaat. Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV, stelt dat als de besmettingen toenemen "nog meer scholen tijdelijk moeten sluiten. Onze personeelsleden moeten beter beschermd worden", vindt ze.
De bonden vinden ook dat de hele maatschappij haar verantwoordelijkheid moet nemen. Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), wijst onder andere naar telewerk, dat steeds minder gebeurt. Hij roept verder ook op om de bevolking snel en massaal te vaccineren en vraagt om onderwijspersoneel prioriteit in te enten.
Ook bij ACOD Onderwijs is men tevreden met de maatregelen, al vraagt Nancy Libert zich af of die voldoende zullen zijn. Volgende week zitten de onderwijspartners opnieuw samen om de situatie ter evalueren.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , coronavirus , corona , coronacrisis