Alle lessen geschorst, maar wel welkom op school. Het advies van de Nationale Veiligheidsraad moet leerlingen zoveel mogelijk thuis houden, tenzij het niet anders kan. Voor de meeste Brusselse leerlingen lijkt die opvang alvast niet nodig, want de speelplaatsen blijven nagenoeg leeg.
Op de speelplaats van de Mariaschool in Schaarbeek is vandaag maar één leerling te vinden. Twee leerkrachten voorzien er nochtans opvang, maar in de meeste gezinnen werkt minstens een van de ouders thuis.
Aan de andere kant van de gemeente zag de Carolus Magnusschool, aan het Jamblinne de Meuxplein, ook maar tien kinderen toekomen. De rest van de 180 leerlingen blijft gewoon thuis. En in Anderlecht telden de acht gemeentelijke basisscholen samen maar 50 van de ongeveer 1.500 kinderen.
In secundaire scholen lijkt het niet anders. “Bij ons zijn er tien leerlingen langsgekomen om boeken uit hun kluisje te halen”, zegt leerkracht Aline Van der Vaet van het Imelda-instituut in Brussel-Stad, dat ongeveer 400 leerlingen telt. “Ze zijn erna direct naar huis gegaan. Een tiental leerlingen heeft laten weten dat ze vanaf woensdag naar school komen om hun opdrachten te maken, omdat ze thuis geen rustige werkomgeving hebben.”
Opvang
Veel opvang lijkt er dus niet nodig. In Imelda moeten de leerkrachten volgens een beurtrol aanwezig zijn. Elke dag vier leerkrachten, waardoor iedereen uiteindelijk maar één dag moet ter plaatse zijn de komende drie weken. Ze krijgen tijd om hun taken voor te bereiden en laten de leerlingen in alle rust werken.
'In lagere scholen verschilt de opkomst sterk van school tot school, maar globaal is slechts 3,5 procent van de leerlingen aanwezig'
“Op middelbare scholen is de opkomst zeer laag omdat die kinderen toch al eventueel alleen thuis kunnen blijven”, zegt algemeen directeur Griet Blondiau van de Brusselse katholieke scholengroep. In hun drie secundaire scholen kwam er geen enkele leerling opdagen.
“In lagere scholen verschilt het sterk naargelang de context. Als beide ouders moeten gaan werken, is het niet evident om de kinderen thuis op te vangen", aldus Blondiau. Zo stonden er in de basisschool van Maria Boodschap wel nog 39 kinderen aan de poort, terwijl er in de katholieke basisscholen in Sint-Gillis niemand was. Globaal schat Blondiau de opkomst op 3,5 procent van alle leerlingen en kleuters.
Thuiswerk
Zonder leerlingen zijn de opvangtaken voor de leerkrachten dan ook beperkt. In de meeste scholen zitten zij gewoon thuis of werken ze beurtelings per twee of drie.
“De leerkrachten maken nu elke dag een pakket klaar voor de leerlingen en sturen dat door", legt directeur Luc Cornelis van de Vrije Vlaamse Basisschool in Ukkel uit. Bij hem kwamen er maar 3 kinderen opdagen van de 170 leerlingen. "Alle dertien leerkrachten waren aanwezig, maar deze namiddag mogen ze naar huis."
De directeur is wel van plan om zijn leerkrachten zeker aan het werk houden. “Ik heb hen ook een schoolse opdracht gegeven, zoals een evaluatie van de eigen werking rond zorg. Ze krijgen een aantal vragen, waar ze dan een denkoefening rond moeten doen”, zegt Cornelis.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.