Het aantal aanmeldingen voor het Nederlandstalige secundair onderwijs in Brussel is in vergelijking met vorig jaar met 14 procent gestegen. Een kwart van de leerlingen heeft nog geen school, maar het Brussels Lokaal Overlegplatform (LOP) maakt zich sterk dat alle aankomende middelbare scholieren tegen september een plekje zullen vinden.
Recordaantal aanmeldingen voor Nederlandstalig secundair onderwijs
In januari van dit jaar meldden 1.908 tieners zich voor een plaats in één van de 26 Nederlandstalige Brusselse secundaire scholen die deelnemen aan de aanmeldingsprocedure. “Dat is het hoogste aantal aanmeldingen tot nu toe”, meldt het LOP, een overlegplatform van scholen, ouders en relevante organisaties dat de inschrijvingen coördineert.
81 procent van de kinderen hebben de school toegewezen gekregen die hun ouders als eerste keuze hadden aangeduid. Het nieuwe lotingssysteem scoort daarmee precies even goed als de tijdsregistratie die voorheen gold, zegt LOP-voorzitter Petrus Van den Cruyce aan BRUZZ.
“1.444 kinderen kregen een school toegewezen”, zegt hij. “12 procent krijgt zijn tweede schoolkeuze, 4 procent de derde. Van de mensen die een school toegewezen kregen, heeft 97 procent dus een school uit zijn top drie gekregen.”
Kwart heeft nog geen school
Daar tegenover staat dat 464 tieners “ongunstig geordend” zijn, wat betekent dat ze nog helemaal geen school hebben. Maar hun ouders hoeven niet te wanhopen, zegt Van den Cruyce. Zij hebben twee mogelijkheden.
“Ofwel kunnen deze ouders inschrijven in een van de zes scholen die niet mee hebben gedaan aan de aanmeldingsprocedure. Deze zes scholen garanderen iedereen een plaats tijdens de inschrijvingsperiode van 8 tot en met 28 maart 2018."
"Ofwel kunnen ouders terecht op scholen waar er nog vrije plaatsen zijn op 4 mei." Op 27 april 2018 komt het overzicht van de vrije plaatsen op alle scholen van Brussel online. Dit overzicht vind je dan hier.
'Kies niet enkel populaire scholen'
Een groot deel van de ouders van de ‘ongunstig geordende’ tieners had maar een of twee scholen opgegeven. En dat raadt Van den Cruyce af. “Als dat net heel populaire scholen zijn, is de kans om daar binnen te raken eerder klein.”
Sommige secundaire scholen zijn immers ontzettend gegeerd, veel meer dan er plaatsen beschikbaar zijn. Ouders zien dat vaak als een kwaliteitswaarmerk, wat de populariteit alleen nog maar verhoogt. Van den Cruyce: “Als een school maar 60 vrije plaatsen heeft en 240 ouders hun kind graag op die school zien belanden, dan weet je op voorhand dat we 180 gezinnen zullen moeten teleurstellen.” Twee jaar geleden bracht BRUZZ al eens een overzicht van de tweedeling tussen scholen die zeer of minder in trek waren: dat vind je hier.
Om een vicieuze cirkel te vermijden, wil het LOP de namen van de scholen die het meest in trek zijn nu niet noemen. “Anderzijds zijn er ouders die vragen dat de populariteit van scholen openbaar zou worden gemaakt, precies om onrealistische aanvragen te vermijden. Maar die cijfers zijn eigendom van de schoolbesturen. De vraag ligt in elk geval op tafel”, zegt Van den Cruyce.
'Druk wordt groter'
Al bij al maakt de LOP-voorzitter zich sterk dat ze er wel zullen in slagen om aan elke leerling uit het secundair een plaatsje te bezorgen. “Bij de scholen waar geen plaats meer is, gaan we ook nog aandringen of ze toch nog een paar plaatsen kunnen toevoegen."
"De druk wordt groter, dat is duidelijk. Op termijn zullen we natuurlijk moeten uitbreiden. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de VGC wordt de capaciteit de komende jaren uitgebreid, om ook in de toekomst iedere middelbare scholier een plaats te kunnen aanbieden.”
Ouders die nog prangende vragen hebben, kunnen een mail sturen naar het LOP, via lopbrussel.secundair@vlaanderen.be.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , secundair onderwijs , loting , LOP , Aanmeldingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.