Er komt een nieuwe meertalige gemeentelijke basisschool in Sint-Joost-ten-Node. Het gemeentebestuur wil de school verwezenlijken in het vroegere klooster in de Overvloedstraat. Al is er nog veel onduidelijkheid over de financiering en het pedagogisch project. “Het wordt een meertalige school, Nederlands en Frans, maar de verhouding tussen beide weten we nog niet."
Sint-Joost wil nieuwe meertalige school openen
Schepen van Nederlandstalig onderwijs Lydia Desloover (one.brussels-SP.A) ijvert al sinds het begin van de legislatuur voor een meertalige school in de gemeente. Vorige week bereikte het schepencollege een akkoord om de nieuwe school op te richten in het oude klooster in de Overvloedstraat. De kloostergebouwen worden nu gebruikt als noodklasjes voor scholen en crèches uit de gemeente die in verbouwing zijn.
De plek ligt dus vast en volgens Desloover is ook bepaald dat er minimaal tien klasjes komen, een volledige basisschool dus. “Misschien lukt het zelfs om tweemaal tien klasjes te maken.”
Wettelijke belemmeringen
Over het pedagogische project is minder duidelijkheid. “Het wordt een meertalige school, Nederlands en Frans, maar de verhouding tussen beide weten we nog niet,” aldus Desloover. Probleem is dat meertalig onderwijs op heel wat wettelijke belemmeringen stuit. “Een Franstalige basisschool met immersie Nederlands kan, maar andersom, een Nederlandstalige school met onderwijs in beide talen, kan wettelijk niet. Ik hoop natuurlijk dat de wetgeving verandert.”
Binnen het huidige wettelijke kader ziet Desloover drie opties voor haar meertalige school. Ofwel wordt het een Franstalige school met Nederlands taalbad, ofwel worden het twee scholen, een Franstalige én een Nederlandstalige die nauw samenwerken. Een derde optie is een Nederlandstalige school die de vrij te kiezen uren benut voor het geven van Frans.
Desloover geeft de voorkeur aan een van de laatste twee opties. “Immersieonderwijs is te weinig inclusief. In Sint-Joost is negentig procent van de leerlingen van buitenlandse origine. Taalbadonderwijs is voor sommigen een extra drempel.”
Ook de financiering is nog niet rond, maar Desloover is er gerust in. “We hebben een gebouw en rekenen op subsidies.”
"Als het een Franstalige school met immersie wordt, dan stemt dat niet overeen met vroegere beloftes."
Vrijdag wordt de nieuwe school officieel gelanceerd, op de internationale dag van de moedertaal. “Dat is niet toevallig,” zegt Desloover. “Behalve voor de nieuwe meertalige school wil ik me ook inzetten voor de de-stigmatisering en de stimulering van thuistalen. Vrijdag geef ik de aftrap van het pilootproject Salto, een project met anderstalige mama’s.”
Op de school is het nog een aantal jaar wachten. “Wellicht is het net niet meer voor deze legislatuur,” zegt Desloover. “Ondertussen willen we zoveel mogelijk leren over meertaligheid via onze buitenschoolse projecten, de sportclub bijvoorbeeld.”
Groen stelt zich vragen bij uitwerking
Oppositielid Frédéric Roekens (Groen) hoort het nieuws van de lancering van de school met enige verbazing aan. “Er staat niets van in de begroting.” Hij is blij met de aangekondigde capaciteitsuitbreiding van het onderwijs in de gemeente, maar stelt zich vragen bij de concrete uitwerking. “Meertaligheid is prima, maar voor tweetalig Vlaams onderwijs is er geen wettelijk kader. En als het een Franstalige school met immersie wordt, dan stemt dat niet overeen met vroegere beloftes. Er was een uitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs beloofd. De huidige Nederlandstalige gemeenteschool, Sint-Joost-aan-Zee, moet elk jaar honderd leerlingen weigeren.”
Meertaligheid
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Onderwijs , Meertaligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.