De staking van de openbare sector laat dinsdag zich ook in de scholen voelen. Door de verwachte hinder op het openbaar vervoer, maar ook door stakende leerkrachten, schakelen sommige Brusselse scholen over op afstandsonderwijs. Dat gebeurt vooral in het gemeenschapsonderwijs.
Stakende leerkrachten en hinder openbaar vervoer: scholen gaan over op afstandsonderwijs
“Wij schatten dat een vijfde van onze collega’s morgen zal staken. Dan zijn we niet in staat om de leerlingen, die hierdoor lesvrij zijn, op te vangen.” Directrice Sophie Allein van het Koninklijk Atheneum Etterbeek heeft beslist om de hele school morgen op afstand les te geven. “Onze schoolbus is een bus van De Lijn, die niet rijdt. We vrezen dat de klassen niet voltallig zullen zijn. Ik denk dat afstandsonderwijs kwaliteitsvoller is dan een halve klas lesgeven of in de studie zetten.”
De geplande staking van de openbare sector zal zich dinsdag laten voelen bij de MIVB, NMBS en De Lijn, maar dus ook in het onderwijs. Het is de socialistische vakbond ACOD die de actie trekt, gericht tegen de “algemene malaise” van de overheid. Meer specifiek in het onderwijs gaat de frustratie over het aanhoudende lerarentekort.
“Wij vinden al sinds het begin van het schooljaar geen leerkracht Engels voor de eerste graad,” geeft Allein als voorbeeld. De directrice zal morgen zelf een halve dag meestaken en deelnemen aan de vakbondsactie. Verschillende leerlingen zaten dit jaar al twee tot drie maanden zonder vakleerkracht, vertelt ze. En voor de eerste graad zijn nu slechts een of twee lesuren Engels per week voorzien, aangevuld met opdrachten, in plaats van drie. “Andere leerkrachten moeten nu meer werken, wat niet duurzaam is,” zegt Allein. “Het water staat ons aan de lippen.”
Openbaar vervoer
Of de stakingsbereidheid in andere scholen even hoog is, weten de onderwijskoepels niet exact. “Er is hier en daar gepolst bij de leerkrachten, maar mensen zijn niet verplicht om op voorhand te zeggen dat ze zullen staken,” zegt woordvoerster Karin Struys van de GO! Scholengroep Brussel. Uit praktische overwegingen kiezen enkele scholen wel hoe dan ook voor afstandsonderwijs.
"Leerkrachten die hier niet geraken door de staking, hebben hun leerlingen verwittigd dat ze van thuis uit les zullen geven"
Onder meer de Victor Hortaschool in Evere doet dat dinsdag, maar niet omdat de leerkrachten staken. “Niemand staakt, maar als de leerlingen het woord staking horen, denken ze al dat ze thuis mogen blijven,” zegt directeur Dany Van Bossuyt. De eerste graad krijgt van thuis uit les om gesukkel met het openbaar vervoer te vermijden. De tweede en derde graad zijn gewoon zoals gepland op schoolreis.
Soms is de keuze voor afstandsonderwijs er ook voor de leerkrachten. “Leerkrachten die van ver moeten komen en hier niet geraken door de staking, hebben hun leerlingen verwittigd dat ze van thuis uit les zullen geven,” meldt het secretariaat van de GO! for Business-school in Molenbeek. “Het kan ook zijn dat sommige leerlingen hier niet geraken, maar de school blijft gewoon open.” Minstens vijf van hun zestig leerkrachten zijn wel van plan om mee te staken.
Niet in katholieke scholen
In katholieke scholen, waar weinig leerkrachten aangesloten zijn bij de socialistische vakbond, is geen afstandsonderwijs voorzien. “In al onze scholen staakt voorlopig maar één leerkracht in het basisonderwijs,” zegt Christel Herbosch van het katholiek onderwijscentrum Brussel. “Wij voelen wel dat er een grote vraag leeft om actie te voeren rond het lerarentekort, maar veel mensen zijn bang dat hun eisen verloren zullen gaan binnen de grotere staking van dinsdag,” zegt coördinerend directeur Bruno De Lille van de katholieke scholengroep Sint-Goedele.
"Mensen zijn bang dat hun eisen verloren zullen gaan binnen de grotere staking"
De vakbonden pleiten dinsdag namelijk niet zozeer voor meer leerkrachten, maar voor meer investeringen in de openbare sector in het algemeen. Ze vragen ook meer koopkracht en hogere overheidspensioenen.
Geen betoging
Ondanks de samenloop van deze eisen noemt Etterbeekse directrice Sophie Allein de staking nog altijd “nuttig om een signaal te geven dat het zo niet meer kan.” Behalve het lerarentekort speelt bijvoorbeeld ook de energieprijsstijging de school parten. “Onze jaarafrekening is met de helft verhoogd: 20.000 euro meer dan vorig jaar. Wij weten nog niet of we die met eigen werkingsmiddelen moeten betalen, maar we hopen op tussenkomst van de overheid,” zegt Allein.
Een grote betoging komt er dinsdag niet. De scholen zullen ook geen eigen stakingspost opstellen.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , nationale staking 31 mei , Scholengroep Brussel , afstandsonderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.