Sofie Robberechts en Helena Desiron.

Twee moeders roepen Nederlandstalige ouders op zich samen in te schrijven

HS
© BRUZZ
16/02/2022

Twee ouders uit Anderlecht willen via een nieuwe schoolmix-actie Nederlandstalige gezinnen verzamelen om zich samen in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Ket&Co in Sint-Jans-Molenbeek. De buurtschool staat bekend om zijn geëngageerde aanpak, maar heeft heel weinig Nederlandstalige leerlingen.

Nu de inschrijvingsperiode voor het basisonderwijs in Brussel binnenkort weer van start gaat, staan veel ouders voor een belangrijke beslissing: naar welke school stuur ik mijn kind? Niet minder belangrijk is de tijdsnood, populaire ‘magneetscholen’ hebben namelijk vaak maar een beperkt aantal plaatsen. En veel ouders zijn zich hier niet van bewust.

Een herkenbare situatie voor Sofie. Toen zij haar zoontje enkele jaren geleden op de basisschool wilde inschrijven ging zij er, net als veel ouders, vanuit dat zij als Nederlandstalige uit de buurt voorrang zou krijgen. In werkelijkheid belandde ze toch op een wachtlijst.

"Je denkt bij zo'n inschrijving toch al snel: 'Het is mooi in de buurt en wij zijn Nederlandstalig, dus dan krijg je toch voorrang?' Maar als je dan naar zo’n infomoment komt en om je heen kijkt dan denk je echt: 'Man, wij gaan hier niet allemaal binnen geraken, hé?'”

“Als je dan naar zo’n infomoment komt en om je heen kijkt dan denk je echt: 'Man, wij gaan hier niet allemaal binnen geraken, hé?'”

Sofie Robberechts

Als hulpmiddel zijn moeders Sofie Robberechts en Helena Desiron een schoolmix-actie voor basisschool Ket&Co gestart. Geïnspireerd door het gelijkaardige project van Nadia Verbeeck voor Sint-Ursula in Laken enkele jaren geleden, hopen ook zij een ‘supermix’ te creëren.

Beide ouders zijn positief over de buurtschool, maar merkten wel op dat er bijna geen andere Nederlandstalige kinderen waren. Ook Helena, die dit jaar haar eerste kind gaat inschrijven, was erdoor verrast. "Ik bezocht de school al in oktober en was meteen overtuigd van hun visie en aanpak, maar zag net als Sofie dat er bijna geen Nederlandstaligen waren. Daarom ben ik ook heel blij dat onze actie tot hiertoe succesvol is en dat we er zo in kunnen slagen een mix te creëren. Deze school en deze wijk verdienen het."

© KetCo.Brussels

© Ket&Co.Brussels

“Ik bezocht de school al in oktober en was meteen overtuigd van hun visie en aanpak. Daarom ben ik ook heel blij dat onze actie tot hiertoe succesvol is. Deze school en deze wijk verdienen het.”

Helena Desiron

De school is momenteel in volle expansie door capaciteitsuitbreiding en de onthaalklas heeft nog maximum 18 plaatsen beschikbaar. Ket&Co zit in een nieuw schoolgebouw sinds september 2019, in een wijk die nieuwe zuurstof krijgt door het Westpark-wijkcontract en het stadsvernieuwingscontract Weststation. Veel ouders aarzelen om hun kind in buurtscholen in te schrijven met veel anderstaligen, maar met deze actie hopen Sofie en Helena dat dit gevoel wat zal afzwakken. Met de actie hebben ze al een tiental geïnteresseerde ouders kunnen verzamelen.

Steun

De actie van Sofie en Helena blijft niet onder de radar en krijgt vanuit verschillende hoeken steun. Ingrid Depraetere, de directrice van Ket&Co., is alvast dankbaar voor het initiatief. "Wij appreciëren deze actie enorm en staan klaar om nieuwe Nederlandstalige ouders te ontvangen in onze school, zonder voorbij te gaan aan de bestaande noden en realiteit van de kinderen uit deze wijk. Net daarom zetten wij altijd al enorm in op differentiatie, vernieuwing, teamteaching, de wereld binnenbrengen in de klas, etc."

© Ket&Co.Brussels

© Ket&Co.Brussels

"Het is een uitdaging maar ook de opdracht van een grootstad als Brussel om kinderen en ouders in diversiteit samen te brengen, elkaar te leren kennen en te leren van elkaar. Het is ook belangrijk dat je elkaar leert kennen vanuit bijvoorbeeld cultuur en religie om hier later als volwassene ook samen te kunnen leven."

In samenwerking met haar hebben de twee ouders extra infomomenten kunnen organiseren, om zoveel mogelijk ouders de kans te geven de school te komen bezoeken. Aangezien de school zijn capaciteit heeft kunnen verdubbelen zal dit project de komende twee jaar nog volop groeien. Nadien zullen broers en zussen van oud-leerlingen de nieuwe plaatsen innemen.

"Het is enerzijds een uitdaging maar anderzijds ook de opdracht van een grootstad als Brussel om kinderen en ouders in diversiteit samen te brengen, elkaar te leren kennen en te leren van elkaar."

Directrice Ket&Co. Ingrid Depraetere

Ook vanuit de politiek krijgen de twee vrouwen steun. Schepen van Nederlandstalig Onderwijs in Molenbeek Jef Van Damme (Vooruit) steunt de actie. Die sluit nauw aan bij zijn eigen intussen opgedoekte VGC-project van 13 jaar geleden ‘Samen naar school in de buurt’.

Ket&Co. organiseert nog schoolbezoeken op maandag 21 februari om 9 uur of op afspraak. Je kan Helena en Sofie bereiken via samennaarketco@gmail.com.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Onderwijs , Ket&Co. , nederlandstalig onderwijs , schoolkeuze , sociale mix

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni