| De Erasmushogeschool aan het Bloemenhofplein.

Verlenging academiejaar op tafel: 'We hopen op 18 mei opnieuw te starten'

MV
© BRUZZ
26/03/2020

Moet het academiejaar verlengd worden vanwege de coronacrisis? Daar wordt vandaag over onderhandeld tussen de Vlaamse universiteiten en hogescholen en onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Het scenario om op 18 mei weer op te starten, en dus niet na de paasvakantie, lijkt momenteel het meest waarschijnlijk. "We hopen vanaf 18 mei een deel lessen opnieuw op de campus te organiseren, maar zelfs dat is onzeker."

Er liggen vandaag verschillende voorstellen tot verlenging van het academiejaar op de tafel van onderwijsminister Weyts.

Vooral hogescholen willen zo meer ademruimte maken voor praktijkexamens en zouden het academiejaar sowieso al willen doortrekken tot midden juli. “We willen het schooljaar, inclusief deliberaties, afsluiten tussen 12 en 15 juli”, zegt Joris Hindryckx, voorzitter van de Vlaamse hogescholenraad (Vlhora) in De Standaard.

Verlenging vooral voor laatstejaarsstudenten

De Brusselse kunstschool RITCS evalueert studenten vooral via praktijkproeven. “Het is voor ons elke dag opnieuw een denkoefening”, zegt communicatieverantwoordelijke Frin Platteeuw. “Het scenario om na de eerste coronamaatregelen begin april te herbeginnen is ondertussen van de baan.”

"Voor filmopnames en theaterstukken is heel wat materiaal nodig. Hoe we dat opnieuw gaan organiseren op korte tijd, dat bekijken we echt opleiding per opleiding.”

Frin Platteeuw, RITCS

18 mei, dat is de nieuwe startdatum die nu circuleert om de draad in hogescholen en universiteiten weer op te pikken. “Maar ook dat is onzeker”, zegt Platteeuw. “Filmopnames en theaterstukken daar is bovendien heel wat materiaal voor nodig. Hoe we dat opnieuw gaan organiseren op korte tijd, dat bekijken we echt opleiding per opleiding en vak per vak.”

Gezamenlijk standpunt

De verlenging van het academiejaar zou vooral gebruikt worden voor laatstejaarsstudenten die dus kunnen afstuderen. Die lessen en examens krijgen dus prioriteit. Bij de Odisee hogeschool Brussel blijven ze ondertussen inzetten op digitale lessen.

“Misschien kunnen we vanaf 18 mei iets meer fysieke lessen gaan geven, maar we kunnen het nog zeer moeilijk inschatten op dit moment”, geeft Arno De Wispelaere van Odisee toe.

In de loop van de dag, ten laatste vrijdagochtend, verwachten de universiteiten en hogescholen een beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De VUB wil nog niet vooruitlopen en wil samen met alle andere Vlaamse hogescholen en universiteiten een standpunt innemen na het overleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Vlaamse Hogescholenraad , corona , VUB , Hogescholen , RITCS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni