Vanaf volgend schooljaar wordt een taalscreening georganiseerd in de derde kleuterklas. Kinderen met taalachterstand moeten dan in de rest van het jaar bijgewerkt worden. Blijkt de achterstand op het einde van het jaar alsnog te groot, dan kan de klassenraad beslissen dat het jaar moet worden overgedaan.
Vlaamse regering zet door met taaltest voor kleuters
De taaltest stootte eerder deze maand op kritiek van de oppositie, maar ook van de coalitiepartners van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Zo vreesde CD&V dat een taaltest hetzelfde zou betekenen als een toegangsexamen voor het lager onderwijs.
Ouders kunnen het advies van de klassenraad wel naast zich neerleggen, maar dan moet de leerling in het eerste leerjaar een taalbadklas of een volwaardig alternatief volgen. "We moeten absoluut vermijden dat kinderen met een achterstand beginnen aan het eerste leerjaar", verklaart Weyts.
Gelijke kansen
En dus wil de Vlaamse regering kordater optreden. "Wie een taalachterstand heeft, loopt vaak ook achterstand op in andere vakken. Gelijke kansen zijn onmogelijk als je ongelijk aan de start komt", predikt de N-VA-minister van Onderwijs.
Voor de taaltrajecten wordt tot 20 miljoen euro extra per jaar vrijgemaakt. Vanaf volgend schooljaar wordt de leerplicht verlaagd van zes naar vijf jaar. De regering heeft nu beslist dat vijfjarigen minstens 275 halve dagen aanwezig moeten zijn in een erkende kleuterschool. Niet elke afwezigheid moet dus geregistreerd en gewettigd worden.
Lees meer over: Onderwijs , Ben Weyts , taalachterstand , taalscreening , taalscreening kleuters
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.