Student Suleyman Celik, op zijn kot op de de VUB-campus aan de Troimflaan

| Op kot op de VUB-campus aan de Triomflaan.

VUB-kot kost al ruim 400 euro

Charlotte Deprez
© BRUZZ
25/05/2023

De huurprijzen voor de studentenkamers op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stijgen komend academiejaar opnieuw. De prijzen voor de goedkoopste kamers zullen oplopen tot meer dan 400 euro.

Volgend academiejaar betaal je voor een standaardstudentenkamer aan de VUB 408 euro. Dit academiejaar is dat nog 371 euro en het jaar voordien 321 euro. In twee jaar tijd steeg de prijs dus met 86 euro, zo'n 27 procent. Voor een studio zullen studenten 510 euro moeten betalen, wat dit jaar 454 euro is. De huurprijzen van tweepersoonsflats stijgen van 578 naar 612 euro per maand.

"De prijsstijging is nodig om break-even te kunnen draaien", zegt hoofd van de dienst huisvesting Bart Geelen. "Bij de stijging van vorig jaar hebben we een inschatting gemaakt hoe zwaar de energiecrisis zou doorwegen. Dat is uiteindelijk zwaarder geweest dan verwacht."

De VUB koos ervoor om niet de volledige indexering van 12 procent door te voeren. "Dat was niet fair geweest naar de studenten toe. De prijsstijging bedraagt nu ongeveer 10 procent", zegt Geelen. Voor die berekening werd een nieuwe methode gebruikt. De huidige prijsstijging is bepaald op basis van een jaarlijks geïndexeerd bedrag dat uitbatingskosten en dienstverlening moeten dekken. Daar komt een forfaitaire kost voor energie bij op basis van de energieprijs en het totale verbruik op jaarbasis.

Energiecontracten

Hoewel de energieprijzen zijn gedaald, is dat voor de VUB-koten nog niet meteen voelbaar. De universiteit heeft in augustus 2022 in een groepsaankoop energie voor het hele jaar gekocht om zo te kunnen besparen. In oktober 2022 werd de piek van de energieprijzen uiteindelijk bereikt en daalden de prijzen opnieuw.

"Het doel is om jaarlijks energie in bulk aan te kopen aan de gunstigste voorwaarden op dat moment", zegt Geelen. "Met vooruitschrijdend inzicht was augustus niet het beste moment. Dat is voor zowat alle bedrijven het geval die in 2022 een energiecontract of bulk aankoop moesten afsluiten. We hopen dat deze prijzen stabiel blijven en dat we voor 2024 aan een betere prijs kunnen aankopen."

"We proberen het verschil in prijs zoveel mogelijk te dekken via huurtoelages"

Bart Geelen, hoofd dienst huisvesting VUB

De prijzen van VUB-koten mogen dan wel gestegen zijn, op de privémarkt liggen ze nog hoger. Volgens een enquête van Brik bij meer dan duizend studenten kost een kot in Brussel gemiddeld 531 euro per maand, inclusief kosten. Bij de studenten die niet op kot zitten, geeft ruim een derde aan dat het gewoonweg te duur is om op kot te gaan. De organisatie benadrukt daarmee nogmaals de nood aan extra betaalbare standaardkoten in Brussel.

Ook volgens Geelen volstaat het huidige aanbod niet. "Het is niet meer voor iedereen weggelegd om op kot te kunnen gaan." Om deels aan de prijsstijgingen tegemoet te komen, verhoogt de VUB de huurtoelages voor studenten in financiële moeilijkheden. Wie een VUB-kamer huurt zal recht hebben op 140 euro per maand. Voor studenten die op de privémarkt huren is dat 160 euro per maand.

"Dit academiejaar bedroeg de toelage 130 euro voor zowel VUB- als privékoten. Het jaar daarvoor was het 90 euro", zegt Geelen. "We proberen het verschil in prijs dus zoveel mogelijk te dekken via huurtoelages voor studenten met financiële moeilijkheden." Op dit moment krijgen een vijfhonderdtal studenten die toelage.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni