Hoewel het nieuwe academiejaar pas binnen een vijftal maanden begint, zijn veel (toekomstige) studenten nu al op zoek naar een kot in Brussel. Ze hebben schrik dat er anders geen kwaliteitsvolle betaalbare kamers meer zullen zijn. “Elk jaar begint de zoektocht vroeger”, zegt Julien de Wit van de VVS.
Zoektocht naar koten nu al begonnen: ‘Studenten panikeren bijna’
“Ik ben eind februari begonnen met advertenties te plaatsen”, zegt een Brusselse kotbaas. Hoewel er nog een aantal panden zijn waar studenten nog niet lieten weten of ze volgend jaar al dan niet blijven, sloot hij al heel wat contracten voor komend academiejaar af. “De zoektocht begint heel vroeg. Onlangs had ik bij een pand in Elsene twintig mensen op bezoek.”
Een groot verschil met precorona is dat bezoekers ook meteen een contract tekenen, zegt de kotbaas. “Vroeger tastten ze eerst de markt af en gingen ze verschillende koten bezoeken. Nu panikeren ze bijna. In maart had iemand bij me een contract getekend en begon ze te wenen omdat ze zo blij was dat ze iets had gevonden.”
Veel koten hebben bovendien geen advertentie meer nodig, zegt de kotbaas. "Bij de populairste panden worden vrije kamers ingevuld door kennissen en vrienden van de andere studenten."
"Het dwingt afstuderende scholieren om een studiekeuze te maken nog voor ze hun zesde jaar hebben afgemaakt"
Bij Upkot zien ze eveneens al een grote vraag naar koten. "We kregen al 3.000 aanvragen voor komend academiejaar", zegt medewerker Diederik Van Neste. "We hebben 500 kamers in Brussel, waarvan ongeveer een derde vrij komt. Er is dus duidelijk nood aan meer koten."
Ook Julien De Wit van de Vlaamse Vereniging voor Studenten merkt op dat de kotenzoektocht al volop is begonnen. “Elk jaar begint de zoektocht vroeger. Dat heeft enkele nefaste gevolgen. Zo drijft de paniek op de markt de prijs op. Daarnaast zet de steeds vroeger startende zoektocht studenten onder druk om te nemen wat er beschikbaar is en dwingt het afstuderende scholieren om een studiekeuze te maken nog voor ze hun zesde jaar hebben afgemaakt.”
Duurste studentenstad
Studenten hebben schrik dat ze geen deftige kamer meer zullen vinden, als ze te laat beginnen te zoeken. Brussel blijft dan ook de duurste studentenstad van België. Volgens het Kotkompas 2022, een analyse van de Belgische Markt van Studentenhuisvesting door Diggit StudentLife & Stadim, is 435 euro exclusief kosten de gemiddelde prijs voor een kamer in de hoofdstad. Wie voor een studio kiest, betaalt daar 605 euro zonder kosten voor. Daar komen maandelijks nog eens 60 à 80 euro kosten bovenop.
Ook zijn er te weinig koten. Vorig jaar luidden de VVS en Brik al aan de alarmbel voor het tekort aan kwaliteitsvolle en betaalbare koten. Brik schatte toen dat door de verwachte stijging van het aantal studenten in Brussel er tegen 2030 tussen de 20.000 en 55.000 extra kamers nodig zullen zijn.
Open Kotdagen
Gezien Brik nog niet is gestart met de kotenverhuur, heeft de organisatie geen zicht op de huidige zoektocht van toekomstige studenten. Wel wil ze studenten geruststellen. “Brik start pas in de zomer met het verhuren. Op die manier willen we een tegenwicht bieden”, zegt communicatieverantwoordelijke Peter Van Eetvelde.
Op 22 en 23 april en op 6 en 10 mei organiseert Brik ook de Open Kotdagen om toekomstige studenten een idee te geven van het Brussels kotleven. Pas op 1 juli starten de kottours, waarbij de studenten een kot kunnen bezoeken en huren.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , studentenhuisvesting , koten , Brik , vlaamse vereniging van studenten , Julien De Wit