Rotterdam beet al in de jaren zeventig de spits af, en intussen hebben tientallen Europese steden een ‘nachtburgemeester’. Die inspireert, en bemiddelt tussen politiek en nachtleven. “Ook in Brussel is het hoog tijd voor een nachtbaas,” zegt Maria Coenen, de eigenares van nachttempel Bonnefooi.
‘Brussel moet dringend een nachtburgemeester aanstellen’
Steden als Amsterdam, Parijs, Toulouse, Antwerpen en Zürich hebben hun eigen nachtburgemeester. In mei besliste ook de Londense burgemeester Sadiq Khan er een aan te stellen. Sinds 2008 verloor de Britse hoofdstad een derde van zijn concertzalen, vooral door klachten over geluidsoverlast. Die neergang wil Khan stoppen.
Ook in Brussel kan het die kant uitgaan, zegt Maria Coenen van café Bonnefooi uit de Steenstraat. Haar café, een vaste waarde in het Brusselse nachtleven, is al meermaals een tijdlang dicht moeten blijven door klachten van één buur. “Die zou er op termijn voor kunnen zorgen dat de Bonnefooi moet sluiten.” Coenen verkocht haar andere café, L’Épaulé Jeté op het Flageyplein in Elsene, na klachten over geluidsoverlast.
Brussel heeft geen overkoepelende visie op het nachtleven, geen plan, zegt Coenen. “Symbolisch voor de aanpak nu: de Stad heeft geen nachtburgemeester, maar een ‘overlastmanager’. Die doet binnen haar takenpakket uitstekend haar werk. Maar het gaat dus alleen over overlast. Op het Sint-Goriksplein is het sluitingsuur van de terrassen zo geleidelijk altijd maar vervroegd.”
'Toelating pas drie dagen op voorhand'
“Er is ook geen centraal aanspreekpunt in het Gewest. Een nachtburgemeester, of hoe je het ook wil noemen, zou dat gat kunnen vullen. Nu zijn er negentien gemeenten, elk met hun eigen regelgeving lijkt het wel. De burgemeester van de gemeente beslist of hij toelating geeft, en op welke basis is lang niet altijd duidelijk.”
“De toelating voor een evenement komt bijvoorbeeld vaak heel laat, regelmatig pas drie dagen op voorhand. Soms is het een week, maar aan een festival voor 5.000 mensen begin je wel een jaar van tevoren. De jongens van feestconcept Antitapas hebben wel eens een feestje drie dagen vooraf moeten afgelasten omdat de vergunning geweigerd was.”
Voor feestjes van die omvang is er in Brussel ook geen zaal meer te vinden, stelt Coenen vast. “Al zeven jaar organiseren ze Antitapas, en elke keer weer moeten ze op zoek naar een nieuwe locatie. We weten nog niet waar of wanneer de volgende editie zal plaatsvinden. Een ander populair feestconcept, God Save the 90’s, heeft bewust beslist Brussel voortaan links te laten liggen.”
“Als het over haar eigen evenementen gaat, is de Stad ook toleranter, heb ik de indruk. Voor haar eigen Brussels Summer Festival kan midden in terreuralarm 3 de halve stad probleemloos worden afgesloten, en is geluidsoverlast plots geen bezwaar meer.”
“Op dit moment zijn organisatoren bang om de gemeente aan te spreken over hun creatieve plannen. Wat wij nodig hebben is iemand die het nachtleven op een positieve manier bekijkt, een bemiddelaar die ook onze kant van de zaak begrijpt. Waarom stedenbouwkundig geen studentenkoten inplannen in het hart van de Vijfhoek bijvoorbeeld? Gezinnen met kinderen klagen over een café vlakbij, maar studenten zouden blij zijn.”
Lees meer over: Opinie , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.