Brusselse burgertop

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
30/11/2011
Het is raar gelopen met die G1000 van schrijver David Van Reybrouck. Maanden op voorhand berichtten de media heel uitvoerig over de voorbereidingen van de burgertop. Maar naarmate 11 november naderde, roerden zich ook bijzonder kritische stemmen.

Dat als Van Reybrouck wou discussiëren over maatschappelijke thema's, hij zich maar een lidkaart van een bestaande politieke partij moest aanschaffen. Dat de impact van die G1000 toch maar erg mager was in vergelijking met de schokgolven die de Witte Mars indertijd door politiek België zond. En onlangs nog was er de blog van Jean-Pierre Rondas op deredactie.be , dat de organisatoren van de G1000 met het thema 'democratie' geen blijf wisten omdat ze België niet in vraag stelden.

En zo kreeg het G1000-team allerlei bedenkingen en verwijten naar het hoofd geslingerd - veel meer, vermoed ik, dan waarop ze zelf bedacht waren. Een deel van de opmerkingen zal wel terecht geweest zijn. Alleen is het altijd net ietsje makkelijker om aan de zijlijn kritiek te leveren. Het viel bovendien op dat heel wat deelnemers aan de G1000 het als een hele eer beschouwden dat ze waren uitgekozen, en ook achteraf vol lof waren. Auteur Peter Verhelst noemde het een verademing om mensen te zien die naar elkaar luisterden en niet hun grote gelijk uitbazuinden.

Ik ben wel nieuwsgierig wat een Brusselse burgertop zou opleveren, met opnieuw toevallig geselecteerde deelnemers. Brussel is en blijft een verschrikkelijk verdeelde stad met weinig gezamenlijke toekomstvisie. Er zijn de communautaire tegenstellingen, de versnippering in negentien gemeenten, arm versus rijk, de tientallen thuistalen van de bewoners, de grote groep nieuwkomers die hier weinig ankerpunten vindt. Er zijn weinig gezamenlijke stadsprojecten voor en door de Brusselaars. De Zinneke Parade, maar wat nog? Winterpret alvast niet, wegens onnoemelijk vrijblijvend. Modellen voor overleg en debat zijn er nochtans wel: twee jaar geleden was er bijvoorbeeld al de Staten-Generaal van Brussel, die door het middenveld werd opgezet. Foyer en zeventig andere organisaties brengen nu al een paar jaar burgers van uiteenlopende origine samen op de Dag van de Dialoog, een maand geleden nog rond het thema 'lokale economie'.

Is er geen 'mengvorm' van deze initiatieven mogelijk? Relatief doorgedreven discussies rond samenleven in Brussel voor en door een groot publiek. Het zou veel moeite kosten om mensen over de streep te trekken. Maar wedden dat er veel in hun schoonste kleren zouden komen?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni