“Het Warandepark is de afgelopen maanden omgetoverd tot een oorlogszone,” zegt buurtbewoonster Henriette van Eijl, die de doorlopende resem aan evenementen in het park grondig beu is. “Ik begrijp niet waarom de stad Brussel zo nodig een evenementenbureau moet worden. Stad en gewest helpen het park naar de verdoemenis voor de commercie. En voor de mobiliteit zijn al die evenementen ook nefast.”
‘Commercie helpt Warandepark naar de verdoemenis’
"Het Warandepark bestaat al achthonderd jaar. Napoleon en tsaar Peter de Grote bezochten het,” steekt Henriette van Eijl van wal. “Bij de onafhankelijkheidsstrijd in 1830 stelde het leger zich op in het park, en vielen er aan beide zijden honderden doden. Het is een plek met een groot historisch belang, maar de laatste jaren is het stadsbestuur bezig dit park volledig te slopen.”
“Het park wordt als een toeristische trekpleister gepromoot. Toeristen die het komen bekijken, krijgen echter maandenlang alleen maar tenten, stalen hekken, heftrucks en worstenkraampjes te zien. Door een resem evenementen groeit in driekwart van het park geen gras meer. Banken en standbeelden worden vernield.”
De laatste jaren loopt het tijdens de zomer de spuigaten uit, vindt Van Eijl. “Vijf jaar geleden waren Boterhammen in het Park en Feeërieën een lieflijk evenement, op menselijke schaal. Nu komen er twintig containers, en allerlei eetkraampjes. En dan zijn er de laatste drie jaar nog eens heel veel evenementen bijgekomen.”
“Deze zomer was er eerst het Brussels Summer Festival, dat met opbouw en afbraak meer dan een maand in beslag nam, en waarvoor het park aan de kant van het Koninklijk Paleis volledig afgesloten werd. “
“Daarna volgde het straatkunstenfestival Théâtres Nomades, dat de hele vijver voor het parlement inpalmde. Daarna was het de beurt aan Boterhammen in het Park en Feeërieën, waarvoor twintig containers werden aangerukt. Ik heb een sterk vermoeden dat toen ook het plafond van de kiosk vernield is.”
“Vervolgens begon meteen de opbouw voor het Brussels Stripfeest, dat plaatsvond in het weekend van 2 en 3 september. Tegelijk werd er wekenlang opgebouwd voor Eat! Brussels. Zes tenten van wel zestig meter lang palmden toen het hele park in.” Afgelopen weekend was het de beurt aan het ‘grote stedelijke volksfeest’ Landelijk Brussel, met muziek, activiteiten en honderd stands met bioproducten.”
“Ik vind het totaal onduidelijk wie de nodige vergunningen voor al die evenementen afgeeft, wie ervoor betaalt en wie er de winsten van opstrijkt,” zegt Van Eijl.
Al die evenementen veroorzaken bovendien heel wat herrie. “De opbouw en afbraak gaat de hele dag door, tot ongeveer middernacht. Op dagen dat het evenement plaatsvindt, is er lawaai tot 2 uur ’s morgens.”
De buurtbewoners zijn volgens Van Eijl ook boos omdat er niet met hen overlegd wordt en ze op voorhand van niemand te horen krijgen wat er te gebeuren staat. “Grote delen van het park worden om de haverklap afgesloten, voor privé-initiatieven. Wekenlang was er ’s avonds en ’s nachts maar één in- en uitgang open, aan metrostation Park. Mensen die hier joggen klagen steen en been. Er liggen overal elektriciteitskabels waar je kunt over struikelen. De bussen moeten maandenlang omrijden.”
“Door al die festivals worden Brusselaars de stad uitgejaagd. BNP Paribas, dat al 150 jaar lang zijn zetel heeft in de Koningsstraat vlak bij het park, is hoofdsponsor van Eat! Brussels. Wel, ik heb uit protest mijn rekening opgezegd. Ik heb laten weten waarom, maar ze hebben nog niet gereageerd. Dat is ook een manier om je stem te laten horen. Deze politiek van verwoesting van het patrimonium moet stoppen.”
Lees meer over: Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.