Heizelvlakte: Open VLD verwijt Stad Brussel verborgen agenda

© Brussel Deze Week
23/02/2012
Het Neo-project moet de Heizel een nieuwe bestemming geven. Open VLD’ster Els Ampe verzet zich: “Alles moet wijken voor de verkavelingsdroom van burgemeester Thielemans. Het aloude burgemeesterssyndroom, voor een ‘eerste steen’ die generaties later nog moet glinsteren. Of is er meer aan de hand?”

Waarom zet de Stad toch door en volgt ze een eigen agenda? Omwille van een duidelijke toekomstvisie voor de hoofdstad? Omdat ze jonge gezinnen wil aantrekken? Om bedrijven meer ruimte te geven? Was het maar waar! Ik vrees dat er andere motieven spelen.

Kijk even mee naar het kluwen van vzw's dat achter de hele operatie schuilgaat. De Stad Brussel is eigenaar van de Heizelgronden. Die laat ze uitbaten door de vzw Tentoonstellingspark. De vzw sluist een aantal opdrachten door naar de nv Excs. Die nv sluit op haar beurt huurcontracten af met Mini-Europa, Océade, Kinepolis en Bruparck. Het Koning Boudewijnstadion wordt dan weer beheerd door een andere stads-vzw: Prosport.

De reden waarom de Heizelvlakte een verwaarloosde lappendeken is, kun je dus moeilijk toeschrijven aan enkele concessionarissen zoals Mini-Europa, Océade en Kinepolis. Het kluwen van vzw's leidt tot wanbeheer. Sterker zelfs: met de oprichting van allerhande vzw's schakelt men de democratische controle van de gemeenteraad uit. Men trekt als het ware een muur van vzw's en beheersorganen op om pottenkijkers buiten te houden. De nv Excs bijvoorbeeld bestaat alleen uit leden van de meerderheid: burgemeester Freddy Thielemans (PS), schepen Philippe Close (PS), schepen Christian Ceux (CDH), Henri Dineur (PS, ex-kabinetschef van Charles Picqué) en vastgoedtycoon Paul Delesenne (via zijn nv Iza). Dat Delesenne mee in het beheer zit, moet toch ook vragen doen rijzen. Wat doet een vastgoedmakelaar in de raad van bestuur van een exploitatie­vennootschap? Het algemeen belang dienen?

Hoeft het te verbazen dat de Stad bij de Europese Commissie ging ijveren voor EU-kantoren op de Heizel? Het plan van de Stad werd onder meer opgesteld door diezelfde Paul Delesenne, die samen met Richard Boomer in 1991 het vastgoedbedrijf Codemer oprichtte. Boomer adviseerde de vorige EU-commissaris Siim Kallas over de locatie van de kantoren van de Europese Commissie. Louter toeval allemaal?

Hoog tijd dat er een doorlichting komt van dit kluwen aan vzw's en beheersorganen. Tijd vooral dat de gemeenteraad zijn democratisch controlerecht terugkrijgt.
Voor mij moet de Heizelvlakte haar oorspronkelijke doelstelling - recrea­tie voor de mensen die in de stad wonen - behouden. Océade en Mini-Europa zijn daarin belangrijk.
Het Brussels gewest verjongt. Als we jonge gezinnen naar de hoofdstad willen lokken, dan moeten we er ook voor zorgen dat hun kinderen hier ruimte hebben om zich te ontspannen. Dat ze in onze stad kunnen ravotten, zwemmen, fietsen en uitgaan. Wie een woonbeleid beperkt tot een huisvestingsbeleid, toont aan geen voeling te hebben met de behoeften van moderne gezinnen.

Brussel heeft net behoefte aan meer ontspanningsmogelijkheden voor de jeugd. We hebben één schaatsbaan voor meer dan een miljoen inwoners. In West-Vlaanderen zijn er voor evenveel inwoners drie. Er zijn nauwelijks binnenspeeltuinen in het noorden van Brussel. In het Kinderparlement vroegen kinderen al tweemaal op rij een avonturenpark, waar ze vrij kunnen ravotten. "In Brussel is te weinig plaats om te spelen," hoor je.

Gewest-Stad: het botst
Over de toekomst van de Heizel zitten de Stad Brussel en het Brussels Gewest niet op dezelfde lijn. De Stad wil er graag woningen, kantoren en een megashoppingcenter bouwen. Recreatieve activiteiten zoals Océade en Mini-Europa moeten daarvoor wijken.

Het Gewest ziet het anders. Kantoorruimte op de Heizel is nutteloos. Met anderhalf miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte vormt er zich geen probleem van aanbod. Het Gewest wil ook dat Mini-Europa, Océade en Kinepolis blijven. Dat staat overigens in het regeerakkoord. 250 mensen zouden hun baan verliezen als de nv Excs (in opdracht van de Stad) het contract met Océade en Mini-Europa niet verlengt. De Stad is zich duidelijk niet bewust van de economische crisis. De nv Excs argumenteert dat Océade lelijk is en wil een 'upgrade'. Wat belet de nv om die upgrade aan Océade te vragen?

De voorbije jaren kwam het geregeld tot botsingen tussen Stad en Gewest. Zo erg zelfs dat op een gegeven moment Stad en Gewest elk met een ander verhaal naar de Europese Commissie trokken over de Heizel als mogelijke vestigingsplaats. Het gaat zelfs verder. De Stad probeerde de Europese Commissie op de Heizel te krijgen achter de rug van Gewest en gemeenteraad om. Ze doopten hun dossier 'Voldemort', voor de (niet-)Harry Potter-kenners: 'hij die niet genoemd mag worden'. In een onbewaakt moment formuleerde de minister-president van het Brussels Gewest het als volgt: "Het ware potentiële conflict stelt zich met Brussel-Stad. De stad die we wel eens als een staat in de staat durven te omschrijven..."

Het Neo-plan ruikt naar Vanden Boeynants-toestanden. Kortetermijndeals met vastgoedoperatoren, maar geen globale, geïntegreerde (toekomst)visie op de stad. Het Brussels Gewest moet nu een vuist maken. Het kan nog.

---------------------------------
Els Ampe is Open VLD-fractie-voorzitster in het Brussels parlement en gemeenteraadslid in Brussel-Stad

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Opinie , Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni