OPINIE Kanal opening BRUZZ ACTUA 1641

| "Marokkaanse hostesses inhuren is niet genoeg" zegt onderzoekster Fatima Zibouh.

Opinie

Fatima Zibouh: 'Laat de buurtbewoners meewerken aan Kanal'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
06/12/2018

In theorie wil Kanal behalve cultuurtempel ook een ontmoetingsplek zijn, waar onder meer de buurtbewoners uit de kanaalwijken zich thuis voelen. In de praktijk zetten bewoners uit de volkswijken amper een voet in de voormalige Citroëngarage. “Je moet niet voor de kanaalbewoners organiseren, maar mét hen,” zegt onderzoekster en Molenbekenaar Fatima Zibouh aan de vooravond van Signal Kanal, vrijdagavond.

Ze heeft het nagekeken. Wie er in de raad van bestuur zit van Kanal, wie in de jury die projecten beoordeelt en wie in het management: “Vooral mensen met dezelfde culturele achtergrond,” zegt Zibouh.

De Molenbeekse heeft recht van spreken. Behalve diversiteits­experte bij Actiris is ze ook onderzoekster naar het culturele gedrag van minderheden aan de universiteit van Luik. Bovendien is ze voorzitster van Le Foyer des Jeunes in Molenbeek, een jongerenorganisatie die op een boogscheutje van Kanal ligt. Ze combineert zo iets dat niet zoveel mensen in deze stad doen: Zibouh kent zowel de hoogopgeleide hippe stadsbewoners als de bewoners van de armere wijken met veel migranten.

"De manier waarop Kanal zijn personeel, bestuur en jury invult, is niet onschuldig"

Fatima Zibouh, onderzoekster (ULG)

De manier waarop Kanal zijn personeel, bestuur en jury invult is niet onschuldig, vindt Zibouh. Het is een van de redenen voor de kloof die er vandaag is tussen de instelling zelf en de omliggende buurten. “Projectleider Yves Goldstein wil heel graag een echte ontmoetingsruimte van Kanal maken en dat siert hem. Maar in de praktijk is amper een bewoner van de armere volkswijken er al geweest. Zelfs de verantwoordelijken van de vzw’s die er actief zijn, kennen de ruimte meestal niet. Zelfs ik moet toegeven dat ik er zelf vorige week pas voor het eerst was. Het gebouw nodigt niet uit om er zomaar even binnen te springen, terwijl het een ruimte met ongelofelijke mogelijkheden is.”

Om daar verandering in te brengen stelt ze niet alleen voor om het bestuur en het personeel anders in te vullen. “Er moet ook een soort gemeenschappelijke ontmoetingscultuur ontstaan. Als Kanal iets voor de buurt wil doen, moet de instelling niet gewoon iets organiseren voor de buurt, maar mét de buurt, van bij het begin. Marokkaanse hostesses inhuren is niet genoeg.”

Kanal Pompidou Sainctelette Boudewijnlaan Antwerpselaan Willebroekkaai

| "In de praktijk heeft amper een bewoner van de armere volkswijken rond Kanal er een voet binnen gezet" zegt onderzoekster en diversiteitsexperte Fatima Zibouh.

Kloof dichten

Kanal is vandaag nog te zeer georganiseerd als een typische Franstalige culturele instelling, die losstaat van wat er in de stad gebeurt, vindt Zibouh. “Nochtans zijn er al heel goede voorbeelden in Brussel. Kijk naar hoe de KVS diversiteit en de stad binnenbrengt in het theater, met bijvoorbeeld Malcolm X. Dat is fantastisch. En ook de Vaartkapoen doet dat uitstekend.”
Zibouh wijst erop dat Kanal vlak bij het Maximiliaanpark ligt. “Ook daarmee moet een relevante culturele instelling toch iets kunnen doen? We leven in een tijd van burgerinitiatieven. Dan kan je niet doen alsof de omliggende stad niet bestaat.”

Mogelijk kan ook Signal Kanal de kloof tussen de twee zijden van het kanaal helpen dichten. Dat samenwerkingsplatform tussen organisaties uit de kanaalzone start vrijdag en wil een antwoord bieden op de repressieve aanpak uit het kanaalplan. “Ik ben benieuwd of ik daar weer dezelfde organisaties zal zien die altijd bij dat soort ontmoetingen zijn, of ook de verenigingen uit Molenbeek. Het is een geweldig initiatief. Alle actoren en bewoners zouden er hun plek moeten kunnen vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Opinie , Samenleving , Cultuurnieuws , Kanal , Kanal Brut , Fatima Zibouh , Citroëngarage

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni