Nejm Halla/mb2030.be

| Het team achter Molenbeek 2030 ging het 'bidbook' maandag persoonlijk indienen bij de selectiekantoren.

Molenbeekse kandidatuur als culturele hoofdstad 2030 klaar en ingediend

EC
© BRUZZ
02/09/2024

Molenbeek is officieel kandidaat als Europese culturele hoofdstad in 2030. Het dossier daarvoor werd deze maandag ingediend bij het Belgische selectieteam in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw. Ook Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven en Namen dingen mee naar dezelfde titel. Op 24 oktober weten we welke Belgische steden naar de volgende en laatste selectie doorgaan.

Van de zes Belgische kandidaten zal één stad in 2030 een jaar lang Europese culturele hoofdstad mogen zijn. Datzelfde jaar krijgt ook Cyprus een culturele hoofdstad en nog een derde land buiten de Europese Unie, zoals een kandidaat-lidstaat of een deel van de Europese economische zone.

België heeft dus nog keuze uit zes kandidaten: Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Namen en Molenbeek. Die laatste geniet alvast steun van de achttien andere Brusselse gemeenten. Het dossier - of in het Engels bidbook - is deze maandag op papier ingediend bij het Belgische selectiebureau met kantoren in de Noordwijk. De online inzending gebeurde vrijdag al.

Van 21 tot 23 oktober moet elke stad zijn dossier mondeling verdedigen voor een internationale jury. Dat gebeurt in de Koninklijke Bibliotheek van België aan de Kunstberg en de jury wordt pas een week ervoor bekendgemaakt. Op 24 oktober weten we of Molenbeek naar de volgende en laatste selectieronde doorgaat. De winnende stad wordt eind volgend jaar gekozen.

“We zijn vol vertrouwen dat wij de tweede ronde zullen halen,” zegt Jan Goossens, een van de twee opdrachthouders voor Molenbeek 2030. “Dit is voor ons zeker een dag van grote blijdschap en opluchting. Ons dossier is het resultaat van twee jaar intens samenwerken met de Brusselse en Molenbeekse culturele centra, de twee universiteiten, diversiteitscentra en de overheid. We zijn er zeer trots op.”

Bruggen bouwen

Veel details over het voorgestelde programma kan hij nog niet kwijt, maar het draait alvast rond vier centrale thema’s. “Een gelijke en rechtvaardige stad, een superdiverse stad, een blauwe en groene stad waarin mens en natuur beter samenleven dan vandaag, en een veilige stad, met ruimte voor safe en brave spaces. Het zijn grote maatschappelijke thema’s, maar wij zijn ervan overtuigd dat artiesten, cultuurhuizen en bewoners allemaal samen moeten bijdragen tot de leefbare stad van morgen.”

In het programma krijgt onder meer de Brusselse jeugd een grote rol, zo was al bekend gemaakt, net als het koloniale verleden in de stad en een focus op verbinding. Er is ook sprake van een groot artiestenparcours langs verschillende gemeenten, een programma op en rond de opengelegde Zenne, en een nieuw museum met aandacht voor migratie.

Molenfest

Hoe Molenbeek als culturele hoofdstad er concreet zou kunnen uitzien, toont de ploeg deze maand alvast met een nieuw festival: Molenfest. Van 12 tot 22 september vind je theater, dans, circus en cinema in verschillende cultuurhuizen en op straat. Het volledige programma is nu bekend via molenbeekforbrussels2030.eu.

“Molenfest wordt een voorsmaakje van wat we graag op lange termijn zouden uitwerken: een echt genereus, Brussels Europees stadsproject,” zegt Jan Goossens. De culturele partners die aan Molenfest meedoen, zijn ook deel van het ingediende dossier. Het gaat om Kaaitheater, Recyclart, Charleroi Danse, de Vaartkapoen en Decoratelier, maar ook circusscholen, Molenbeekse artiesten en lokale theater- en dansgezelschappen zoals Ras El Hanout en Ultima Vez. Tegelijk slaat de programmering bruggen naar andere gemeenten, bijvoorbeeld in samenwerking met Cultureghem en Zinneke.

“Het is een kwaliteitsvolle maar heel toegankelijke, culturele programmering in de publieke ruimte en bovendien bijna over de hele lijn gratis,” zegt Jan Goossens nog over Molenfest. Een aperitief voor 2030, noemt hij het. “Ook dan wordt de publieke ruimte zeker een belangrijke focus in ons project. Baanbrekende culturele projecten die de toekomst van de stad bepalen, moeten tegelijk toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni