Debat

Schaam u, Anderlechtse Haard

Danny Vileyn
© BRUZZ
14/03/2018

Mounir, de Marokkaanse man die na een razzia bij Globe Aroma in centrum 127bis opgesloten zit in afwachting van zijn repatriëring, heeft jarenlang onder het minimumloon gewerkt. Hij werkte voor een schoonmaakbedrijf dat diensten leverde aan de sociale huisvestingsmaatschappij de Anderlechtse Haard.

De Anderlechtse Haard is van u en mij, net zoals Gial van u en mij is. De stads-vzw Gial betaalde met belastinggeld meer dan achttien jaar lang dezelfde consultant schaamteloos 1.250 euro per dag. Dat is schijnzelfstandigheid. De Anderlechtse Haard deed even schaamteloos een beroep op een onderaannemer die mensen die illegaal in ons land verblijven, uitbuitte. De christelijke vakbond ACV eist dat de man bijbetaald wordt tot aan het minimumloon. Dat is wel het minste wat moet gebeuren.

Het mag hier niet bij blijven. De verantwoordelijken van die periode bij de Anderlechtse Haard, directeur en dagelijks bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappij moeten ter verantwoording worden geroepen. Niet om hen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, maar om uit 'het geval' te leren. Het 'geval-Mounir' kwam per toeval aan het licht. Of dezelfde schoonmaakfirma nog altijd bij de Anderlechtse Haard diensten levert, weten we niet. Ook dat moet onderzocht worden, maar dat is niet het belangrijkste.

"Schoonmaken bij de overheid zou een sector moeten zijn waar laaggeschoolde mensen tegen een fair loon en in goede arbeidsomstandigheden hun brood kunnen verdienen"

Danny Vileyn, BRUZZ-redacteur

Eigenlijk moet CDH-minister van Wonen Céline Fremault – die vorig weekeinde aankondigde dat ze godbetert rietjes wil verbieden – een audit bestellen om alle sociale huisvestingsmaatschappijen die onderaannemers in dienst hebben door te lichten.

Waarom neemt de Anderlechtse Haard niet zelf mensen in dienst? Omdat dat duurder is? Dan moeten de verantwoordelijken, door politici aangesteld, toch weten dat er iets schort? Is er één partij die tegen minimumlonen is voor schoonmakers in overheidsgebouwen? Schoonmaken bij de overheid zou een van die sectoren moeten zijn waar laaggeschoolde mensen tegen een fair loon en in goede arbeidsomstandigheden hun brood kunnen verdienen.

Overbetaalde consultants en schoonmaakpersoneel dat uitgebuit wordt zijn trouwens loten van dezelfde stam: links dat het neoliberalisme heeft omarmd. Of noem het deregulering, of nog: de derde weg, bij ons verzinnebeeld door paars. Of om Louis Tobback nog eens uit de kast te halen: het begint paars en het eindigt bont en blauw. Mounir heeft aan den lijve ondervonden wat dat betekent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Opinie , Globe Aroma , Anderlechtse Haard , schijnzelfstandigheid , illegaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni