De wijk Peterbos in Anderlecht

| De Peterboswijk in Anderlecht (archiefbeeld).

Anderlechtse Haard vraagt federale politie om hulp: 'Machteloos tegenover de dealers'

NLS
© BRUZZ
12/02/2024

Blokkades door drugsdealers, bedreigingen tegen bewoners, buitensporig vandalisme. Voor de Anderlechtse Haard is het duidelijk: de problemen in de sociale woonwijken zijn voor de lokale politie niet langer beheersbaar. Dat blijkt uit een brief die de sociale huisvestingsmaatschappij bezorgde aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), met de vraag om federale politieversterking.

De problemen in de Anderlechtse sociale woonwijken bezorgen het lokale bestuur en de politie al langer kopzorgen. Vorig jaar nog, na een schietpartij waarbij een man van 29 het leven liet, gaf burgemeester Fabrice Cumps (PS) aan dat er versterking nodig was van de federale politie. “Onze politiezone kan de drugsoorlog niet alleen aan,” klonk het toen.

Begin februari heeft Anderlechtse Haard een gelijkaardige boodschap verstuurd aan het kabinet van federaal minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V). “Onze diensten worden geconfronteerd met een exponentiële toename van vandalisme en drugsdealers op al onze sites, met in het bijzonder de site van het Peterbospark,” valt te lezen in de aanhef.

Checkpoints

In de brief, die BRUZZ kon inkijken, worden heel wat voorbeelden van problemen op de Peterbos-site aangehaald. Persoonlijke bedreigingen en intimidatie van bewoners en medewerkers van Anderlechtse Haard zijn dagelijkse kost. In meerdere ruimtes van de gebouwen en in de omgeving is sprake van buitensporig vandalisme. Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven moeten regelmatig menselijk afval en ander vuilnis verwijderen.

Drugsdealers in de Peterboswijk gaan steeds systematischer te werk. Zo zijn op het terrein meerdere dealpunten ingericht, elk met een eigen ‘specialiteit’. Gebruikers worden er door de aanwezige dealers begeleid naar het punt dat beantwoordt aan de vraag. Crack, heroïne, cannabis... Het lijstje is lang.

In ‘checkpoints’ aan de ingangen, bemand door gemaskerde individuen, moet personeel van de huisvestingsmaatschappij of van externe bedrijven zich laten identificeren vooraleer ze de site mogen betreden. Fouilleringen en gsm-controles zijn daarbij geen zeldzaamheid.

“De lokale politie doet wel haar werk, maar kan de problemen niet alleen aan. Ondertussen blijft de situatie voor de bewoners verslechteren”

Lotfi Mostefa

Voorzitter van Anderlechtse Haard

Peterbos 9

In combinatie met het geweld tussen rivaliserende dealers in de wijk, heeft dit alles gevolgen voor ingrepen die op de site moeten gebeuren. Luminus, verantwoordelijk voor de verwarmingssystemen, komt enkel nog overdag onderhouds- of reparatiewerken uitvoeren. Ook Kone, dat de liften beheerd, komt niet meer ’s avonds.

Beveiligingsbedrijf G4S, dat instaat voor het resetten van de brandalarmen, geeft zelfs aan niet meer naar de Peterbos-site te komen. Liften geblokkeerd door afgaande alarmen staan dus vaak urenlang, of zelfs meerdere dagen, stil totdat een medewerker van Anderlechtse Haard tijdens de kantooruren kan langskomen.

De renovatie van het gebouw Peterbos 9 komt door de overlast van dealers in het gedrang. “De werken liggen momenteel volledig stil,” zegt Lotfi Mostefa, voorzitter van Anderlechtse Haard. “Quasi dagelijks moet er met de dealers onderhandeld worden, vooraleer het personeel de werf kan betreden.”

Federale versterking

Vertraging bij de renovatie zou een aderlating voor Anderlechtse Haard kunnen betekenen. “Het totale kostenplaatje bedraagt 15 miljoen euro,” vertelt Mostefa. “Kunnen de werken niet hervat worden, dan riskeren we 200.000 euro per maand te moeten betalen.” Daarbij komen ook nog eens de kosten van een bewakingsfirma, ingehuurd in overeenkomst met Beliris om de werf te beschermen en goed voor een maandelijkse factuur van meer dan 70.000 euro. “Financieel onhoudbaar voor onze organisatie,” klinkt het.

“Als sociale huisvestingsmaatschappij staan we machteloos tegenover de dealers,” zegt Mostefa. “En de lokale politie doet wel haar werk, maar kan de problemen niet alleen aan. Ondertussen blijft de situatie voor de bewoners verslechteren. Toch willen we de site niet opgeven en zullen we ons blijven inzetten voor de bewoners. Vandaar de brief gericht aan minister Verlinden, in de hoop op versterking van de federale politie.”

Het kabinet van Verlinden geeft aan op de hoogte te zijn van de brief. “De vraag wordt momenteel onderzocht, en de federale politie werd op de hoogte gesteld,” klinkt het bij de woordvoerder. Wanneer een beslissing zou vallen, is momenteel nog niet duidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni