Standpunt BDW: Close versus Clerfayt
Catherine Van Zeeland (CDH), voormalig schepen in Vorst en medewerker Gelijke Kansen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, neemt tijdelijk ontslag. Haar naam is vorige week opgedoken in de databank van Offshore Leaks. Van Zeeland antwoordt dat ze nooit iets te maken heeft gehad met de offshoremaatschappij waar haar grootvader, Paul Van Zeeland, een deel van zijn vermogen voor de fiscus verborgen hield. Van Zeeland was tussen 1935 en 1937 premier. Het waren haar moeder en haar zus die de regularisatie in 2009 geklaard hebben. Zelf was ze bestuurder zonder het te weten. Over Catherine Van Zeeland valt in deze niet veel meer te zeggen dan: geef haar de kans om de zaak uit te klaren, dat verdient ze net zoals iedereen die beschuldigd wordt. Belangrijker is evenwel dat een vertegenwoordiger van de Belgische politieke elite, een voormalig eerste minister, dreigt van zijn voetstuk te vallen. De onvermijdelijke vraag: hoeveel belastingen werden er de Belgische schatkist op deze manier de afgelopen zestig jaar onthouden?
Dat de databank van Offshore Leaks op veel belangstelling kan rekenen, heeft alles met de crisis te maken. Een crisis die niet alleen in Zuid-Europa toeslaat, maar ook bij ons. Ook op gemeentelijk niveau waar de burger de besparingen concreet voelt. Burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) vreest bij de Vlaamse steden en gemeenten een sociaal bloedbad erger dan Ford Genk.
De Brusselse gemeentebesturen maken minder lawaai dan de Vlaamse, maar ook hier dreigen besparingen en lastenverhogingen. De gemeente Vorst broedt op nieuwe inkomsten, want ze gaat diep in het rood. Dat is onder andere te wijten aan een fiscaal vehikel van Audi Vorst waardoor de autogigant 2,6 miljoen euro minder onroerende voorheffing betaalt. De financiën van Elsene zijn zo problematisch dat de traditionele controlecommissie op de rekeningen plots te duur is geworden. En de gemeente Schaarbeek, bestuurd door FDF en de groenen, vindt er niets beter op dan nog maar eens de middeninkomens en huiseigenaars aan te spreken. De opcentiemen op de onroerende voorheffing stijgen er van 2.990 naar 3.390. Heel anders is het gesteld met de stad Brussel. Die is weliswaar een buitenbeentje wat inkomsten en uitgaven betreft, maar Brussel dient wel een begroting in evenwicht in. Er wordt geïnvesteerd en de personenbelastingen blijven er op zes procent. We mogen de (lagere) middenklasse niet verarmen, gaf PS-schepen Philippe Close mee. Een advies dat Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) beter ter harte zou nemen.
Lees meer over: Schaarbeek , Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.