Tom Demeyer van VVS: Brussel is eersteklas studentenstad

© Brussel Deze Week
19/05/2011
“Dit is de grootste studentenstad van het land, maar geen mens die dat weet. Brussel moet zich profileren als een stad waar studenten welkom zijn. Een stad die de kaart trekt van het hoger onderwijs en samen met de studenten wil bouwen aan een betere toekomst.” Tom Demeyer, een van de 75.000 studenten hier, verdedigt Brussel 2.0: A New Deal.

Op 3 mei werd een ambitieuze New Deal voor Brussel ondertekend door verschillende ministers, parlementsleden van verschillende partijen en de instellingen voor hoger onderwijs. Maar het zal veel moed, durf en doorzetting vragen om ook daadwerkelijk iets te veranderen.

Dat Brussel heel wat troeven heeft, behoeft weinig uitleg. De centrale ligging binnen Europa en België, het unieke aanbod aan cultuur, de vele parken en leuke uitgaansbuurten maken van Brussel een stad waar studenten prima kunnen gedijen. Dat doen ze vandaag al in beperkte mate: met meer dan zeventigduizend studenten blijft Brussel met stip de grootste studentenstad. Toch staat Brussel voor belangrijke uitdagingen. Een goed studentenbeleid begint bij kwaliteitsvolle en betaalbare koten, nog altijd de grootste kostenpost voor studenten. Hier scoort Brussel ondermaats: in de volgende jaren zijn er, alleen al voor de Nederlandstalige studenten, duizend nieuwe koten nodig; voor de Franstaligen is de nood zelfs nog hoger, met een vraag naar vierduizend nieuwe kamers. Om dat te realiseren moeten we samenwerken: de Stad, de gemeenten en de gemeenschappen, samen met de hogeronderwijsinstellingen. Het is een illusie te denken dat hoger­onderwijsinstellingen zelf kunnen voorzien in de stijgende vraag. De Stad, de gemeenten en het Gewest moeten een stimulerend beleid voeren voor extra ruimte voor de studenten, zo niet zullen meer studenten wegtrekken uit Brussel.

Imago
Naast de huisvesting is er ook dringend een concreet aanspreekpunt voor de hogeronderwijsinstellingen nodig. Wie is in Brussel verantwoordelijk voor hoger onderwijs? Iedereen en niemand tegelijk. In andere studentensteden is er een burgemeester, schepen of coördinator; in Brussel zijn er alleen maar excuses. Vandaar de noodzaak van een Brussels minister die mee instaat voor de coördinatie van alle zaken die bij hoger onderwijs en studeren komen kijken. Denk maar aan profilering, vervoer, huisvesting,... Het hoeft geen aparte ministerpost te zijn, aan ministers en politici is er in Brussel immers geen tekort, maar het moet iemand zijn die binnen de regering mee de noden van studenten en hogeronderwijsinstellingen ondersteunt en dit ook expliciet mee in de portefeuille krijgt. Delegeren en coördineren tussen Stad, gemeenten, Gewest en gemeenschappen, meedenken over de toekomst en de positie van het hoger onderwijs binnen de stad. Dit betekent dat, net zoals dat bij leerplichtonderwijs al het geval is, de gemeenschappen de coördinerende bevoegdheid moeten afstaan aan het Gewest.
Vanuit de gemeenschappen komen er positieve geluiden; is het Gewest bereid om die verantwoordelijkheid op te nemen?

En dan is er nog die fameuze profilering. Brussel blijft in de ogen van veel Vlamingen een grauwe, gevaarlijke, vuile stad waar je je maar beter snel uit de voeten maakt en waar een goed stel ogen op de rug levensnoodzakelijk is. Studenten zijn ideale ambassadeurs om dat imago bij te stellen en op te krikken. Veel Brusselse studenten willen na hun studie in de stad blijven en er een leven uitbouwen. De boodschap aan Brussel is dan ook simpel: negeer dit niet. Als uithangborden van de stad moeten de verschillende burgemeesters en ministers mee een gezicht geven aan de aantrekkelijkheid van Brussel als studentenstad.

Toekomst
Tot slot moet er ook werk gemaakt worden van een goede dienstverlening naar studenten. Op dit moment zijn er in Brussel nog heel wat academische eilanden. Denk maar aan de verspreiding van de campussen binnen het gewest. Het is belangrijk dat die naar elkaar toe worden gebracht: één studentenstad, met een eenduidig beleid. Dat kan door een betere ontsluiting van de campussen door beter openbaar vervoer, maar ook met veilige fietsverbindingen tussen de universitaire campussen en de Vijfhoek.

Op de voorstelling van de New Deal spraken de verschillende verantwoordelijke ministers zich alvast enthousiast uit: de ministers Smet (SP.A), Vanraes (Open VLD) en Marcourt (PS) en heel wat Brussel­se volksvertegenwoordigers tonen de wil om te werken aan deze New Deal voor Brussel. Maar dat is niet genoeg. Het charter zal de komende weken circuleren in en om Brussel: wie springt er mee op de kar? Het komt erop aan dat alle bevoegden zich verantwoordelijk gaan voelen.

Brussel kan samen met zijn studenten een betere toekomst bouwen voor zijn inwoners. Als studenten zijn wij bereid die uitdagingen samen aan te gaan. Brussel als metropool voor stadsstudenten: meer durf ik niet te wensen.

door: Tom Demeyer

---------------------------
Tom Demeyer studeert in Brussel en is voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni