Toen Laura van Dolron (geboren in Rotterdam in 1976) in 2001 afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht, was ze officieel theaterdocente en -regisseur. Maar al snel stond ze zelf op het podium. Als zichzelf. Creaties als Sarte zegt sorry, Liefhebben en WIJ, die ook in Brussel te zien waren, typeerde ze als “stand-up philosophy” en dat label bevalt haar zoveel jaar later nog steeds. “Omdat ‘stand-up’ humor en een bepaalde lichtheid suggereert, en ‘philosophy’ een zekere diepgang. Beide elementen vind ik belangrijk.
De stand-up philosophy van Laura van Dolron in Kaai
Hoe is die filosofie er dan ingeslopen? Ook studies? “Nee, het gaat om de manier waarop ik nadenk en praat op het podium. Kinderen die drie, vier jaar oud zijn, zitten in de waarom-fase, maar ik ben daar eigenlijk nooit uit geraakt. Ik hou van vragen stellen en dingen onderzoeken, en ik vind de anekdote en de grap ook minder belangrijk dan het grote idee. Ik zoek meer naar het geheel en wat ons allemaal bindt dan naar het verhaal van één persoon. Zo kom je snel uit bij de grotere onderzoeksvragen omtrent de mens.”
Voor de nieuwe creatie Een antwoord op alle vragen koos Van Dolron het gezelschap van acteur Willem de Wolf van de KOE en muzikanten Wilko Sterke en Frank van Kasteren. En er is sprake van “stand-up philosophy 2.0”. Van Dolron: “Ik schrijf tegenwoordig regelmatig live columns bij congressen en op festivals. Dat live-element is ook in deze voorstelling aanwezig. Het publiek geeft impulsen, waardoor ik niet heel lang kan nadenken. Het is niet op voorhand bedacht, het is niet bedachtzaam, het is allemaal in het nu, wat een groot gevoel van vrijheid geeft."
"Verder is er ook meer spiritualiteit en mindfulness in mijn werk geslopen. Ik ga veel naar boeddhistische retraites en op het einde daarvan beantwoordt de zenmeester altijd vragen van de deelnemers. Ik wilde ook zoiets doen. Niet om naar het antwoord te zoeken, maar naar een veelheid van antwoorden. In deze maatschappij gaat het vaak over gelijk of ongelijk. Wij willen een ruimte creëren waarin de vraag er mag zijn zonder dat ze meteen met het antwoord uit de wereld wordt geholpen. We hebben ontzag voor de vraag.”
Het publiek schrijft de vragen op papiertjes en de vier op het podium antwoorden met een filosofisch freestyle jazzconcert. “Het zoeken staat centraal en dat doen we op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven. Hoofd en hart, mannelijk en vrouwelijk, eloquent en eenvoudig, literair en scherend langs de clichés, persoonlijk en politiek. Het publiek blijkt ook liever te hebben dat een vraag ons doet stotteren dan dat we iets moois zeggen dat we op voorhand hebben bedacht.”
EEN ANTWOORD OP ALLE VRAGEN 17 & 18/1 Kaaistudio's
Lees meer over: Brussel-Stad , Podium , Kaaistudio , Kaaitheater , Laura van Dolron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.