| Actievoerders op het balkon van het bezette pand, met een spandoek ter attentie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Actiegroep start rechtsprocedure op na ontmoeting tussen asielzoekers en de Moor

JB
© BRUZZ
22/05/2023
Updated: 22/05/2023 16.25u

Teleurstelling. Dat is het allesoverheersende gevoel bij de asielzoekers en actievoerders uit het kraakpand in de Wetstraat die maandagvoormiddag ontvangen zijn op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Het collectief 'Stop de opvangcrisis' bewandelt intussen juridische paden om het beheer van het kraakpand over te hevelen naar Fedasil.

“Een flesje water, dat hebben we gekregen”, zucht een van de asielzoekers die maandagvoormiddag op de koffie mochten bij staatssecretaris de Moor.

Eén maand geleden ging een 100-tal actievoerders en asielzoekers van start met een kraakactie in de Wetstraat, pal naast de hoofdkwartieren van CD&V.

Maandagvoormiddag mocht een aantal asielzoekers samen met een actievoerster en een advocate op bezoek bij de Moor.

Actievoerster Hanne: "Na ruim anderhalf jaar crisis mogen wel eens oplossingen uit de bus komen. Een uitnodiging krijgen om dan op bezoek te gaan bij de bevoegde staatssecretaris, doet de hoop groeien. Maar ik moet vaststellen dat de politieke wil ontbreekt om voor oplossingen te kijken."

Honger en stress

De asielsituatie in ons land is ondertussen bekend: door het hoge aantal mensen dat asiel aanvraagt en de lage uitstroom uit de centra in het voorbije anderhalf jaar wachten zo’n 3000 vluchtelingen op een plek in het opvangnetwerk van Fedasil, terwijl dat netwerk nooit eerder zoveel bedden telde.

Ondertussen is de wachtlijst voor asielzoekers die nog geen 'bed, bad en brood' hebben ontvangen weliswaar gedaald, maar dat brengt geen zoden aan de dijk volgens advocate Mieke Van den Broeck, die asielzoekers op straat juridisch bijstaat.

“Die daling is heel theoretisch. Wat wij in de realiteit zien, zijn mensen die pijn hebben aan hun voeten, honger lijden, en met veel stress kampen door maandenlang op straat te moeten overleven.”

"Er is niets zo onvoorspelbaar als geopolitieke situaties in de wereld"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

Leegstaand gebouw

Onder andere Magd (27) uit Jemen was maandagvoormiddag van de partij op het kantoor van de Moor. “We hebben haar uitgelegd hoe slecht het gaat met iedereen zonder opvangplek”, vertelt hij aan BRUZZ.

“Ze zegt dat ze haar best doet en dat ze meer opvangplekken zoekt, maar ze moet eerlijker zijn tegen ons, want in het verleden heb ik al gelijkaardige beloftes gehoord”, aldus de asielzoeker die nu vier maanden in België verblijft.

Ismael, een andere asielzoeker die mee mocht, wijst op de noodzaak om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt.

“Maar dat is niet mogelijk zonder oranje kaart, en die kunnen we zonder adres niet verkrijgen. Waarom opent de staatssecretaris bijvoorbeeld geen leegstaand gebouw om ons in op te vangen?”

Advocate Mieke Van den Broeck reageert op de ontmoeting met asielzoekers en staatssecretaris de Moor, waar zij zelf ook present tekende.

‘Vechten voor elke plaats’

Nicole de Moor benadrukt op haar beurt dat er inspanningen worden geleverd om de opvangcrisis te temperen.

“De wachtlijst wordt chronologisch afgewerkt en er zijn maatregelen genomen om plaatsen sneller vrij te laten komen”, klinkt het. “Maar wie een pand kraakt, kan geen voorrang krijgen voor een opvangplaats.”

“Tegelijkertijd is het vechten voor elke plaats en om geen hogere instroom te krijgen. Ik werk verder, de maatregelen hebben al resultaat opgeleverd – er zijn 1200 mensen extra uit de opvang kunnen vertrekken. Maar er is niets zo onvoorspelbaar als geopolitieke situaties in de wereld”, aldus de Moor.

"De druk van extreemrechts hangt samen met het uitblijven van oplossingen in deze crisis"

Collectief 'Stop de opvangcrisis'

Rechtsprocedure

Het collectief dat asielzoekers zonder opvangplek steunt, neemt daar geen vrede mee en start een rechtsprocedure op om Fedasil te dwingen om het beheer van het kraakpand in handen te nemen.

“Dat is een gevolg van een van de voorwaarden die de eigenaar van het gebouw (vastgoedontwikkelaar Atenor, red.) heeft gesteld om hier te mogen blijven”, aldus het collectief. “Zij eisen dat een organisatie het beheer van het gebouw moet overnemen, dus kijken wij naar Fedasil.”

De komende dagen zal het collectief zich blijven inzetten voor snellere oplossingen voor de opvangcrisis. Woensdag zullen actievoerders lawaaimaken met pan en spatel aan metrostation Kunst-Wet, maandag countert de groep de geplande protestmeeting van Vlaams Belang met een eigen betoging.

“De druk van extreemrechts hangt immers samen met het uitblijven van oplossingen in deze crisis”, zegt het collectief.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni