Februari 2023: een statig herenhuis te koop uit de portefeuille van immobiliënkantoor Victoire, in de Lesbroussartstraat in Elsene

| De inkomsten uit registratierechten zijn gedaald dit jaar.

Afkoeling woningmarkt zet begroting Brussels Gewest verder onder druk

Steven Van Garsse
24/10/2023

De inkomsten uit registratierechten en hypotheken zijn in de eerste tien maanden van dit jaar met zo’n vijftien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, goed voor zo’n 100 miljoen minder inkomsten voor het Brussels Gewest.

De Brusselse overheden halen een belangrijk deel van hun inkomsten uit de Brusselse vastgoedmarkt, onder meer via de registratierechten die betaald worden bij aankoop van een woning. Maar de vastgoedmarkt koelt sinds 2022 af: er worden niet alleen minder woningen verkocht, de prijzen van woningen lijken ook te stagneren of ze dalen zelfs lichtjes. De hypothecaire rente is sinds begin 2022 verdrievoudigd, waardoor mensen minder gemakkelijk voor een hoge prijs vastgoed aankopen.

De afkoelende woningmarkt mist zijn effect niet op de Brusselse financiën, zo blijkt uit een antwoord van minister Sven Gatz (Open VLD) op een vraag van parlementslid Emmanuel De Bock (Défi).

Vorig jaar haalde het Brussels Gewest in de eerste tien maanden van het jaar 577 miljoen euro binnen uit de registratierechten. Dit jaar is dat in dezelfde periode nog maar 490 miljoen euro. “We zien een daling van 15 procent,” aldus minister Gatz.

Bij de inkomsten uit hypotheken is de daling nog scherper: van 38 miljoen euro in 2022 naar nog maar 30 miljoen euro, goed voor 20 procent minder.

Overheidsfinanciën onder druk

In totaal gaat het om 95 miljoen minder inkomsten, maar het jaar is nog niet om. Voor 2024 wordt geen verbetering verwacht. Het zet de Brusselse overheidsfinanciën onder druk.

De stijging van de hypotheekrente is een gevolg van de inflatie, met een daling van de inkomsten voor het Brussels Gewest door een slabakkende vastgoedmarkt tot gevolg. Maar ondertussen stijgen de uitgaven van het Brussels Gewest door diezelfde inflatie ook nog eens, onder meer om het personeel te betalen of omdat projecten duurder worden.

Gatz verklaart zich echter geen voorstander van een verhoging van de registratierechten. “De vastgoedmarkt is nu eenmaal in beweging. Soms is er een hoogconjunctuur, dan weer is de groei trager.”

Vorige week raakte bekend dat de Brusselse begroting voor meer dan 900 miljoen euro in het rood gaat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni