De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de huurwet. Dat heeft staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) gezegd in het Brussels parlement. Ook over de paritaire huurcommissie is er een akkoord.
Akkoord over hervorming huurwet en paritaire huurcommissie
De maatregelen maken deel uit van het Noodplan voor de Huisvesting van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) en moeten de huurder beter beschermen.
Eind september heeft de Brusselse regering een aantal aanpassingen in eerste lezing goedgekeurd, zo verklaarde Nawal Ben Hamou donderdag in de commissie Huisvesting op vragen van parlementsleden Bertin Mampaka (MR) en Joëlle Maison (Défi).
De nieuwe huurwet, die deel uitmaakt van de Huisvestingscode, voorziet een sanctie in geval van illegale uithuiszettingen. Die gebeuren vaak onder de radar en treffen mensen uit de dakloosheid, sans papiers of mensen met mentale problemen. Eigenaars zullen een boete kunnen krijgen die overeenkomt met 18 maanden huur, indien zij overgaan tot een illegale uithuiszetting.
Het gebeurt soms dat een huurwoning niet aan de normen van de Huisvestingscode voldoet maar dat de huurder, na een klacht, het pand al heeft verlaten. De inspectie van het Brussels Gewest kan ook in dat geval een sanctie treffen.
Daarnaast beperkt de nieuwe huurwet in de toekomst de huurgarantie. Die zal maximaal twee maand mogen bedragen van de huur. Tot slot wordt het ‘huurcontract van korte duur’ ingeperkt. Net zoals in Vlaanderen mag die in de toekomst maar één keer verlengd worden.
“We hebben een evenwicht gezocht tussen de rechten van de huurder en de belangen van de eigenaar,” zei Nawal Ben Hamou nog in de commissie.
De hervorming moet na een tweede goedkeuring in de regering nog een advies krijgen van de Raad van State. Daarna zal de tekst besproken worden in het Brussels parlement.
Woekerprijzen aan banden leggen
Nawal Ben Hamou heeft ook aangekondigd dat er een akkoord is binnen de regering over de paritaire huurcommissie. De oprichting ervan werd al goedgekeurd in het Brussels parlement, maar er waren nog twee uitvoeringsbesluiten nodig. Een over de samenstelling en de werking van dit nieuw orgaan, en één over de lijst van criteria waaraan een huurwoning moet voldoen.
Eind september zijn ook deze twee uitvoeringsbesluiten goedgekeurd, zei Ben Hamou. Half december wordt het advies van de Raad van State verwacht.
Nawal Ben Hamou heeft uitgelegd hoe de paritaire huurcommissie in zijn werk zal gaan. Indien een huurder zich benadeeld voelt omdat het huurgeld overdreven hoog ligt, kan hij of zij naar de paritaire huurcommissie trekken. Ook een derde persoon kan dat doen, of de eigenaar indien die zich benadeeld voelt.
De commissie zal vervolgens het huurcontract analyseren, en desgevallend ook een woningbezoek organiseren. Indien de huurprijs onredelijk zou blijken, wordt een bemiddeling opgestart om een correcte huurprijs vast te stellen. Dat advies, dat niet bindend is, wordt ook publiek gemaakt. Het advies kan later ook door een vrederechter worden gebruikt om het dwingend te maken.
De huurcommissie wordt ‘paritair’ georganiseerd: zowel huurdersverengingen als eigenaars hebben er, evenredig, een zitje in. Het Eigenaarssyndicaat heeft al laten weten niet te willen deelnemen aan de commissie. Nawal Ben Hamou zegt dat de regering in dat geval op zoek zal gaan naar een alternatieve vertegenwoordiging van eigenaars in de commissie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Nawal Ben Hamou , noodplan voor huisvesting , Paritaire Huurcommissie , Huurwet