Vlaams parlementslid Els Ampe (Open VLD) heeft zich uitgesproken over het toenemende geweld tijdens betogingen en de politiek in Brussel. “De communisten zijn mee verantwoordelijk voor de toenemende spanningen tussen politie en burgers,” zegt ze in een interview met de krant ’t Pallieterke.
Ampe: ‘Geen toeval dat Close niet optreedt tegen relschoppers’
Els Ampe (Open VLD) moest in mei van vorig jaar de duimen leggen voor Egbert Lachaert bij de voorzittersverkiezingen van haar partij. Ze is wel nog altijd actief als Vlaams parlementslid. En in die rol schikt ze zich niet zomaar naar de partijtop.
"Het probleem in onze democratie is dat je blijkbaar geen kritiek mag geven op iemand uit je eigen partij. En dat is niet goed. De particratie is eigenlijk de democratie aan het wurgen," zegt ze in een gesprek met ’t Pallieterke.
"Zonder kritiek van binnenuit belanden ministers in een ivoren toren en mag je in het Vlaams parlement alleen nog op het stemknopje drukken en zeggen hoe geweldig het allemaal niet is wat de regering doet. Sorry, maar daar doe ik niet aan mee."
‘Fatalistische haatspraak tegen de rijken en de politie’
Als oud-schepen van de Stad Brussel volgt ze ook het reilen en zeilen in de Brusselse politiek nog op de voet. En dat kan volgens haar een stuk beter.“Tijdens het Black Lives Matter-protest (7 juni vorig jaar, red.) op het Poelaertplein heeft burgemeester Philippe Close (PS) zelf het bevel gegeven aan de politie om niet op te treden toen relschoppers met stenen tal van vernielingen aanbrachten. Dat is geen toeval hé."
"In mijn wijk hebben ze ook een pocket-park neergeplant. Lelijker dan dat is onmogelijk"
"Het waren ook communisten die op de Gulden Vlieslaan mee schade hebben aangericht. Die hitsen de mensen op en maken iedereen wijs dat ze slachtoffer zijn. Ze voeden hen daarbij met fatalistische haatspraak tegen de rijken en tegen de politie. Dat heeft niets te maken met opkomen voor de rechten van zwarte mensen."
Ampe scheert communisten en socialisten zonder aarzelen over dezelfde kam. “Ze verheerlijken de marginalisering. Kijk hoe Ter Kamerenbos is vol gegooid met beton, zodat het er allemaal lelijk uitziet. In mijn wijk hebben ze ook een pocket-park neergeplant. Lelijker dan dat is onmogelijk. Je kan toch niet de maatschappij optrekken met marginale projecten en dat dan financieren? Je moet de mensen vooruit duwen.”
‘Paternalistische pamperpolitiek’
Dat gebrek aan activering ziet Ampe vooral in Molenbeek terugkeren. “Je moet de jongeren overtuigen dat ze wel degelijk iets kunnen bereiken. Dat ze hun eigen problemen kunnen oplossen als ze daar tenminste een inspanning voor leveren. Al die rellen in die verschillende gemeenten hebben te maken met een groep jongeren die zich verstoten voelt. Ze zien niet hoe ze hun problemen kunnen oplossen en gaan dan maar overal rel schoppen.”
"Er gaat meer geld naar de vele vzw’s in Molenbeek dan naar de vzw’s in een of ander klein dorp. Maar nog is men niet tevreden"
“Eigenlijk zijn dit soort situaties het gevolg van een jarenlange paternalistische pamperpolitiek. Zoals Moureaux (Philippe, oud-burgemeester, PS, red.) destijds deed: rondlopen in de wijk, wat geld uitdelen en denken dat alles opgelost is. Dan behandel je mensen als kleuters.”
“Ik geloof in de maakbaarheid van de mens. Ik sprak met jongeren die klaagden dat de burgemeester nog nooit in hun wijk was langs geweest. Die bleek nochtans wel zo te zijn, samen met een politieagent. Maar dat telt voor hen niet mee. Ze voelen zich niet gesteund. Er zijn nochtans veel verenigingen die financiële steun krijgen. Er gaat meer geld naar de vele vzw’s in Molenbeek dan naar de vzw’s in een of ander klein dorp. Maar hoe meer de overheid daar geld in pompt, hoe minder men daar tevreden is,” aldus Ampe nog.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Els Ampe , politiegeweld , betogingen , aanpak coronacrisis , Philippe Moureaux