Guinee krijgt vanaf volgende week een telewerkende minister van Jeugd en Sport. Ex-bokser en ontslagnemend schepen Bea Diallo (PS) uit Elsene neemt de functie vanop afstand aan. Dat verduidelijkt hij aan BRUZZ.
Bea Diallo zal Guinee besturen vanuit Elsene: ‘Ik verhuis niet’
Gisteren maakte de Brusselse PS bekend dat Elsens schepen Bea Diallo minister wordt in Guinee. Het gaat om een tijdelijke post in een overgangsregering, die is ingericht door het leger na een recente staatsgreep. “Ik spreek liever over een missieregering dan over een overgangsregering”, zegt Diallo aan BRUZZ.
De ‘missie’ schuilt erin democratische verkiezingen te organiseren in het West-Afrikaanse land. “Maar ook om stabiliteit voor de jeugd te creëren”, zegt Diallo. “Al onze structuren zijn catastrofaal, niets functioneert en overal is er corruptie. Er zijn geen ziekenhuizen of scholen in Guinee, geen wegen, geen sportinfrastructuur. De missie gaat dus verder dan enkel verkiezingen organiseren.”
Staatsgreep
Dat hij zijn nieuwe ministerpost niet democratisch heeft verworven, erkent hij. “Ik heb die reflectie voor mezelf ook gemaakt, maar eigenlijk had de vorige president (Alpha Condé, red.) zelf eerst een grondwettelijke staatsgreep gepleegd. Hij heeft de grondwet aangepast om een derde ambtstermijn te kunnen uitoefenen. Daar zijn veel betogingen tegen geweest, waarbij jongeren zijn gestorven. Dus inderdaad, nu hebben de militairen een nieuwe staatsgreep gepleegd, maar wel met de bedoeling om een nieuwe dynamiek aan het land te geven.”
"Ik neem risico’s, dat weet ik, maar ik denk dat ze de moeite waard zijn"
Om het land weer op de rails te krijgen, deed het leger na de staatsgreep beroep op mensen uit de diaspora. Zoals Bea Diallo, een bekende ex-bokser en bovendien al politiek actief in België. “Ik neem risico’s, dat weet ik, maar ik denk dat ze de moeite waard zijn”, zegt hij. “Vandaag ben ik het vooral beu om jongeren te zien sterven op de Middellandse Zee. Ik ben het beu om Afrikanen in Europa tevergeefs te zien zoeken naar een betere toekomst. Je moet kansen geven aan Afrika.”
Telewerk
Diallo zal zijn nieuwe functie aannemen van zodra zijn ontslag in het Elsense college officieel is. Dat moet dinsdag gebeuren, zegt hij. Zijn opvolger in Elsene is nog niet bekend. Voor zijn nieuwe functie verhuist Diallo wel niet naar Guinee. “Nee, ik blijf in België. Mijn vrouw en kinderen wonen hier. Ik zal minstens één keer per week in België zijn.”
"Ik zal de hulp van België ook nodig hebben om mijn missie te volbrengen"
Die tijd in België wil hij meteen gebruiken om met Belgische partners te praten. “Ik zal de hulp van België ook nodig hebben om mijn missie te volbrengen. Enabel (het Belgisch ontwikkelingsagentschap, red.) is heel actief in Guinee. Ik ga kijken hoe ik met hen kan samenwerken”, aldus Diallo.
Diallo heeft de dubbele nationaliteit, maar woonde zelf nooit in Guinee. Hij is geboren in Liberia, waar zijn vader toen als diplomaat werkte, en groeide op in Parijs. Op zijn veertiende verhuisde het gezin naar Brussel. Ambities voor een officiële politieke functie in Guinee koestert hij niet, zegt hij nog. “Nee, mijn enige ambitie is om middelen aan het land te geven zodat het een democratische toekomst krijgt. Misschien zit ik over zes maanden of een jaar wel zonder job. Ik zal er ook veel minder verdienen dan in België.”
Lees meer over: Elsene , Politiek , Béa Diallo , Guinee , Guineese gemeenschap
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.