Ministerraad Federale Regering Theo Francken Staatssecreataris voor asiel en migratie Jan Jambon Minister Binnenlandse zaken N-VA

| Tijdens hun onderhoud kwamen Jambon, Francken en Rudd overeen een gerichte ontradingscampagne op poten te zetten die expliciet gericht is op de transitmigranten zelf (archiefbeeld).

België en het Verenigd Koninkrijk gaan samenwerken in de strijd tegen transitmigratie. Dat zijn minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn partijgenoot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tijdens een bezoek aan Londen overeengekomen met de Britse binnenlandminister Amber Rudd. Er komt onder meer een informatie- en ontradingscampagne die de verhalen van smokkelaars moet ontkrachten.

Tijdens hun onderhoud kwamen Jambon, Francken en Rudd overeen een ontradingscampagne op poten te zetten die expliciet gericht is op de transitmigranten zelf. Het is de bedoeling de verhalen van smokkelaars te ontkrachten.

Campagne

"Ze maken migranten bijvoorbeeld wijs dat de Britten hen niet terugsturen naar het eerste Europese land waar ze voet aan land hebben gezet. Maar natuurlijk doen ze dat wél. Er is geen gedoogbeleid in het VK", zegt Jambon daar over in Het Laatste Nieuws.

Flyers, maar ook sociale media zullen allicht een grote rol spelen, want ook criminelen maken daar handig gebruik van. “Daarom moeten we zorgen voor een tegendiscours”, aldus minister.

Centraal informatiepunt

Ook de bilaterale informatie-uitwisseling wordt verbeterd. "Informatie over smokkelroutes, asielprocedure of een nieuwe modus operandi van smokkelaars wordt vandaag niet altijd gedeeld, omdat er tussen beide landen geen structurele informatie-uitwisseling is", zeggen Jambon en Francken. "Daarom komt er een Single Point of Contact (SPOC), om informatie inzake transitmigratie te delen. Een centraal informatiepunt dus."

Meer ondersteuning in Brussel

De Britten zullen België ook ondersteunen om smokkelnetwerken te ontmantelen. “Waar we dat vandaag doen in de haven van Zeebrugge, willen we dat nu al in een vroeger stadium doen: eerder op de route, meer landinwaarts, op snelwegparkings en in Brussel”, aldus de minister.

“Patrouilleren of operationeel politiewerk zullen ze niet doen. Ze zullen vooral ondersteuning bieden, ook via technische snufjes, zodat wij onze controles nog beter kunnen doen”, benadrukt Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , transitmigranten , Theo Francken , Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni