Belgisch compromis voor Brussels parlement: nu één week vakantie en in mei nog eens

Annelies Bontjes, Renée Vervaet
07/04/2023
Updated: 07/04/2023 19.44u

De vakanties voor het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs lopen sinds dit schooljaar niet meer gelijk. Reden voor het Brussels parlement om de eigen vakantieregeling daarop aan te passen. Het parlement is nu een week dicht en volgende week weer open, maar er wordt niet gestemd.

De paasvakantie is volop bezig, maar niet voor alle Brusselaars. Sinds dit schooljaar geldt in het Franstalig onderwijs een nieuwe schoolvakantieregeling met een kortere zomervakantie en langere vakanties tussendoor. Dat verschil is vooral nu goed te merken. De Nederlandstalige gemeenschap is twee weken vrij tot 14 april, maar de Franse gemeenschap heeft pas een maand later twee weken meivakantie.

Dat zorgt voor een ingewikkelde realiteit: in Brussel leeft men nu met twee vakantieschema’s. Reden voor het Brussels parlement om de eigen vakantieregeling aan te passen aan de nieuwe situatie. Het bureau van het parlement, dat onder meer beslist over het opstellen van de agenda’s, koos niet voor één van de vakantieschema's, maar vond een compromis.

Het parlement heeft nu één week vakantie, tegelijk met de Nederlandstalige schoolkalender, en later in mei nog één week, tegelijk met de Franstalige schoolkalender. Volgende week wordt er dus weer gewerkt in het parlement, met enige aanpassingen. Er is ruimte voor vragen en interpellaties, maar er wordt niet gestemd.

Lastig

De nieuwe vakantieregeling is wel wat vervelend, zegt N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten. “Voor Franstalige collega’s met kindjes in het Nederlandstalig onderwijs wordt het nu lastig om samen op vakantie te gaan. Maar dat geldt natuurlijk voor veel Brusselse ouders.” Persoonlijk ondervindt Verstraete weinig hinder. “Ik ben jong, alleenstaand en zonder kinderen.”

Dat is een ander verhaal voor collega-parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). Zijn dochter volgt Nederlandstalig onderwijs en zijn zoon Franstalig onderwijs. Naast zijn persoonlijke situatie, wijst hij op problemen elders in de samenleving. Zo wordt het lastiger voor ouders die hun Nederlandstalige kinderen voorheen lieten meedoen aan Franse zomerkampen, ter bevordering van de tweetaligheid. Verder zouden de roosters bij de MIVB zijn afgestemd op piek- en dalperiodes. “Nu nemen alsnog veel Franstalige kinderen de bus, welke vakantiekalender moet de MIVB aanhouden?”

GROEN Arnaud Verstraete BRUZZ ACTUA 1662

| Parlementslid Arnaud Verstraete.

Arnaud Verstraete wijst ook op de problemen voor leerkrachten die lesgeven op immersiescholen. Hij zegt signalen te krijgen vanuit de koepel voor immersiescholen dat het voor conflicten zorgt. “Vaak hebben de Nederlandstalige leerkrachten Nederlandstalige kinderen. De koepel zegt dat er een leegloop is. Leraren zeggen dat de huidige situatie niet werkbaar is en kiezen voor een Nederlandstalige school.”

Leerachterstand

Arnaud Verstraete is uitgesproken voorstander van gelijklopende schoolvakanties. Hij wijst op de pedagogische voordelen van de 7/2-regeling die de Franse Gemeenschap hanteert, waarbij zeven weken les gevolgd worden door twee weken vakantie. “Het is beter om niet zo’n grote onderbreking in de zomer te hebben, want dan lopen kinderen een leerachterstand op. 30 tot 40 procent van de Brusselse kinderen komt uit een kwetsbaar gezin. Vooral zij worden nu benadeeld.”

brussels_parlementslid_vincent_de_wolf_940_667px_c_jef_van_de_veire.jpg

| Parlementslid Vincent De Wolf (MR)

Voorlopig volgt Vlaanderen het Franstalige voorbeeld niet. De nieuwe vakantieregeling voor het Brussels parlement is een eerste poging om met nieuwe situatie om te gaan, zegt Vincent De Wolf (MR), parlementslid en tevens lid van het bureau. Hij heeft er begrip voor dat de huidige regeling ingewikkeld is voor parlementsleden met kinderen. “Deze regeling is een compromis, we willen niet discrimineren.” Later zal er een evaluatie volgen. Mogelijk wordt de huidige regeling voor het parlement in de toekomst nog aangepast.

Federaal parlement

De gespreide vakanties hebben ook gevolgen voor de werking van het Federaal parlement, zegt een woordvoerder van de Kamer. Ook daar is men nu een week met vakantie, tegelijk met de Nederlandstalige schoolkalender. Volgende week wordt er weer gewoon gewerkt. Later in mei is er dan nog eens één vakantieweek, tegelijk met de Franstalige schoolkalender.

Ook voor het Federaal parlement is de nieuwe regeling een experiment dat later zal worden geëvalueerd, volgens de woordvoerder. “Misschien dat enkele parlementsleden er volgende week niet zullen zijn, maar in principe moeten ze wel aanwezig zijn.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni