De mensen zonder papieren die al meer dan vijftig dagen in hongerstaking zijn moeten verplicht opgenomen worden in het ziekenhuis, vindt Georges-Louis Bouchez. Burgemeester Close zou hen daartoe kunnen verplichten met een politieordonnantie, aldus de MR-voorzitter. “Dat is fundamenteel om levens te beschermen.”
Bouchez: ‘Close moet hongerstakers verplicht laten opnemen in ziekenhuis’
Dat zegt de voorzitter van de Franstalige liberale partij in een interview met La Libre Belgique. In de Begijnhofkerk, de VUB en de ULB voeren 450 mensen zonder papieren al sinds 23 mei een hongerstaking. “Op humaan vlak ben ik erg bezorgd over de situatie van de mensen zonder papieren”, zegt Bouchez in het interview. “Wij vragen de burgemeester van Brussel-Stad om een politieordonnantie uit te vaardigen zodat de sans-papiers naar het ziekenhuis begeleid worden.”
Dagelijks rijden ziekenwagens naar de drie locaties die bezet worden door de mensen zonder papieren. Maar een aantal actievoerders weigeren een opname in het ziekenhuis. Bouchez wil dat burgemeester Philippe Close (PS) ziekenhuisopnames verplicht met een politieordonnantie. “Met die ordonnantie kunnen we deze mensen helpen zodat ze niet sterven”, aldus Bouchez. “Dat is fundamenteel om levens te beschermen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat men geen hulp meer weigert.”
'Wij steunen Mahdi'
Nu de actie bijna twee maand duurt, wordt de kans op een fatale afloop steeds groter. Vrijdag kondigden de hongerstakers bovendien aan dat sommigen onder hen in dorststaking gaan. Eind vorige maand had Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nog laten weten dat de politie alleen kan ingrijpen bij de hongerstaking van de mensen zonder papieren indien zij andere levens in gevaar brengen. Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) trachtte eerder deze week de situatie te ontmijnen met een “neutrale zone”, waar actievoerders terechtkunnen voor informatie over hun individuele dossier. Of die neutrale zone op zo’n 350 meter van de Begijnhofkerk een succes wordt, blijft de vraag.
Bouchez blijft hoe dan ook achter Mahdi staan. “Hij heeft onze volledige steun”, zegt de MR-voorzitter. “Er zijn geen redenen om de asielprocedures te veranderen. De wet moet gerespecteerd worden.” Net als Mahdi benadrukt Bouchez dat de actievoerders, net als andere mensen zonder papieren, een individueel dossier kunnen indienen. “Als dat niet gebeurt of het antwoord is negatief, moeten deze mensen terug naar hun land van herkomst. Een hongerstaking kan geen onderhandelingsmiddel zijn. “
Lees meer over: Brussel , Politiek , hongerstaking , hongerstaking sans-papiers