| Fatima Zibouh en Jan Goossens, opdrachthouders voor Brussel 2030, culturele hoofdstad.

Brussel krijgt in 2024 een stadsdichter. Brussels2030, de organisatie die Brussel klaarstoomt om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden, zal zich ook ontfermen over het stadsdichterschap. Dat blijkt uit een antwoord van minister Sven Gatz (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Groen-parlementslid Lotte Stoops.

In maart raakte al bekend dat Brussel een stadsdichter krijgt. Nu bevestigt bevoegd minister Sven Gatz dat dat zal gebeuren in 2024. De coördinatie van het stadsdichterschap wordt toevertrouwd aan Brussels2030, de organisatie die verantwoordelijk is voor het voorbereiden van Brussel als culturele hoofdstad voor het jaar 2030.

"Het stadsdichterschap kan helpen Brussel als bruisende cultuurstad mee op de kaart te zetten," zegt Lotte Stoops, die de vraag stelde aan bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD). Stoops is tevreden dat de organisatie zich over het dichterschap ontfermt: "De missie van Brussels2030 sluit aan bij hoe Groen een stadsdichterschap ziet: collectief, meertalig, op en top Brussels en bottom up."

Hoe dat stadsdichterschap er precies uit zal zien, is nog de vraag. Brussels2030 zal verantwoordelijk worden gemaakt voor de samenstelling van de jury en voor de selectie van het stadsdichterschap, zo laat Gatz nog weten in zijn antwoord. Eind 2023 zou het winnend project bekend gemaakt worden, zodat het stadsdichterschap begin 2024 van start kan gaan.

Duidelijk is dat er in Brussel veel interesse is in een stadsdichterschap, zoals in Antwerpen of Gent al bestaat. Een post op Facebook van slam poet Lisette Ma Neza over het onderwerp kon op veel positieve belangstelling rekenen. Een poll uit 2020 van BRUZZ toonde dat 70 procent van de deelnemers wel te vinden is voor het idee van een stadsdichterschap.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni