De expertengroep Celeval, die de politiek adviseert bij het nemen van de coronamaatregelen, heeft sinds woensdag een nieuwe samenstelling. Met vier Brusselaars is het hoofdstedelijk gewest deze keer goed vertegenwoordigd rond de tafel. Vanuit het ondernemingsleven is men minder tevreden.
Brussel sterk vertegenwoordigd in vernieuwd adviescomité over corona
Lees ook: Experts buizen Brusselse corona-aanpak
De GEES, de Risk Assessment Group, de Risk Management Group of nog een helemaal andere afkorting: er is al een hele waaier aan adviesorganen opgericht de voorbije maanden, maar slechts eentje krijgt voortaan de opdracht om de coronamaatregelen op langere termijn te gaan evalueren: de Celeval, een evaluatiecomité van experten uit verschillende disciplines.
Concreet moet dat expertenpanel nadenken over welke maatregelen de politiek kan nemen die we met z’n allen voor langere tijd kunnen volhouden. “Het gaat nu niet meer om crisismanagement, maar om risicomanagement”, zei premier Sophie Wilmès (MR) daarover tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad. De GEES, die oorspronkelijk was opgericht om de exitstrategie in goede banen te leiden, is intussen opgedoekt. Nu is de Celeval dus aan zet, en die heeft zopas een nieuwe samenstelling gekregen.
Opvallend is dat meer Brusselaars in het comité zullen zetelen, vier in totaal. Onder meer Frédérique Jacobs krijgt een plaats aan de vergadertafel. Jacobs is momenteel al interfederaal woordvoerder op de dagelijkse persconferenties van het crisiscentrum, dus noem haar gerust de Franstalige versie van viroloog Steven Van Gucht. In de Waalse pers kwam ze de afgelopen maanden veelvuldig aan het woord als experte. Ze werkt als diensthoofd Infectieziekten in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en is ook verbonden aan de ULB.
"In eender welke samenstelling werken wij voor alle Belgen: de steden en het platteland, arm en rijk, Vlaams, Waals of Brussels"
Niet enkel Jacobs is vertrouwd met Brussel: ook epidemioloog Marius Gilbert, van diezelfde ULB, blijft op post. Gilbert zetelde al in de GEES sinds april. “Ik ben niet betrokken bij de keuze van de huidige experten en we hebben nog geen uitnodiging voor een eerste vergadering gekregen”, zegt hij aan BRUZZ. “Hoe dan ook werken we in eender welke samenstelling voor alle Belgen: de steden en het platteland, arm en rijk, Vlaams, Waals of Brussels. Wat we nu moeten doen, is een aantal maatregelen vormen die we langere tijd kunnen aanhouden.”
Mentale gezondheid
Daarom bestaat het expertenteam niet enkel uit virologen en epidemiologen zoals Jacobs en Gilbert, maar ook uit sociale en economische specialisten. Opnieuw vanuit Brussel zal klinisch psychologe Ariane Bazan – eveneens verbonden aan de ULB – erop toezien dat de maatregelen vol te houden zijn voor onze mentale gezondheid. Bazan was nog niet bereikbaar voor een reactie.
De evenementensector wordt vertegenwoordigd door Vinciane Morel, die voor het Brussels kantoor VO Events werkt. Ondernemersorganisatie Unizo vindt alvast dat de economie in de huidige samenstelling te weinig vertegenwoordigd is. Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank, en Johnny Thijs, bestuurder bij onder meer Electrabel, waren nog betrokken bij de GEES, maar zouden niet aantreden in de Celeval. Al liet Thijs donderdag uiteindelijk weten dat hij toch zijn expertise ter beschikking zou stellen.
“Er kunnen altijd extra experten worden uitgenodigd rond bepaalde thema’s als dat nodig is”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “De samenstelling kan dus wisselen, al blijven de vaste leden wel op post.”
Eigen afgevaardigde
Daarnaast moet Brussel nog een eigen afgevaardigde kiezen om in de evaluatiecel te gaan zetelen. Dat zal geen politicus zijn, maar hoogstwaarschijnlijk iemand uit de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Minister-president Rudi Vervoort (PS) bespreekt momenteel nog samen met het kabinet van minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) wie dat zal worden. "Voor ons is het belangrijk dat de sociologische situatie in Brussel goed vertegenwoordigd is, want we zitten natuurlijk met een andere context dan de rest van het land", aldus zijn woordvoerster Zeynep Balci.
In augustus kreeg Vervoort nog kritiek van de toenmalige expertengroep Celeval, die de Brusselse aanpak onvoldoende vond om het aantal besmettingen op tijd te doen dalen. Vervoort reageerde niet met extra maatregelen. Of de vier Brusselaars in de nieuwe Celevalgroep anders naar de hoofdstad zullen kijken dan hun voorgangers, is nog moeilijk in te schatten. "We hebben geen bemerkingen op de huidige samenstelling", aldus Balci vanwege Vervoort.
Naast de Brusselaars blijven de vertegenwoordigers van de FOD Volksgezondheid, Sciensano, het Nationaal Crisiscentrum en de FOD Binnenlandse Zaken aanwezig in het evaluatiecomité. Ook infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) en Karine Moykens (interfederaal voorzitter voor testing en tracing) blijven op post. Een laatste nieuwkomer in de Celeval-groep is trouwens gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent), die zich eerder al kritisch uitliet over de huidige coronamaatregelen en zich mee zal toespitsen op de mentale gezondheid. Annemans woont overigens niet zo ver van Brussel, in Asse.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.