Het Brussels Parlement heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de klimaatordonnantie. De meerderheid stemde voor, N-VA en Vlaams Belang tegen, terwijl de rest van de oppositie zich onthield.
Brussels Parlement keurt klimaatordonnantie goed
De klimaatordonnantie legt de klimaatdoelstellingen voor het Brussels Gewest juridisch vast. Het gaat om een vermindering van de broeikasgasemissies met minstens 40% in 2030, met 67% in 2040 en de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, met een vermindering van de broeikasgasemissies met minstens 90% (ten opzichte van 2005). Daarnaast komt er een methodologisch kader om rekening te houden met de zogenaamde 'indirecte" broeikasgasemissies.
Vanaf september wordt de installatie van nieuwe verwarmingsinstallaties op steenkool verboden. Vanaf 2025 wordt dat uitgebreid naar stookolieketels. Van 2022 zal een comité van wetenschappelijke deskundigen jaarlijks een verslag opstellen waarin de bijdrage van het gewestelijk beleid aan de klimaatdoelstellingen wordt beoordeeld. Dat verslag, dat openbaar zal worden gemaakt, zal worden besproken op de 'klimaatdag' op 15 juni in het Brussels Parlement.
N-VA: 'Deur open voor klimaatbeleid bepaald door rechters'
N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter toonde zich bezorgd over de aangenomen klimaatordonnantie. "Vandaag is er veel onduidelijkheid over het Brusselse klimaatbeleid en of de Brusselse doelstellingen voor 2030 überhaupt wel zullen gehaald worden. Zo buisde een Europees studiecentrum al de Brusselse renovatiestrategie, nochtans het belangrijkste onderdeel voor het bereiken van de CO2-emissiereductiedoelstellingen van deze regering."
"Toch betonneert deze meerderheid haar doelstellingen in een ordonnantie die afdwingbaar zal zijn voor de rechtbank. Brussel zet zo de deur open voor een klimaatbeleid bepaald door rechters en daar past N-VA voor", aldus Van Achter. Zij hekelde ook dat het parlement geen gedetailleerde becijfering van de Brusselse klimaatmaatregelen ontvangt van minister Maron.
'Zwaard van Damocles'
"N-VA is ook ambitieus qua klimaatbeleid, maar pleit voor concrete en onderbouwde maatregelen die daadwerkelijk een verschil maken. De paars-groene meerderheid draait de logica om. De doelstelling wordt in regelgeving gebetonneerd en nu moet het werk nog beginnen", klaagde Van Achter aan.
"Door zo te werk te gaan, creëert minister Maron een reële dreiging van rechtszaken die als een zwaard van Damocles boven de volgende regeringen zal hangen", besloot ze. Voor Aurélie Czekalski (MR) vertoont de klimaatordonnantie een gebrek aan strategische visie. De ordonnantie schept enkel een kader en bevat geen concrete maatregelen om de klimaatdoelstelling te bereiken.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Milieu , Brussels Parlement , klimaatordonnantie